Prawie orientalne penne.

Opublikowano: 07.01.2013
Autor: miszelka
Prawie orientalne penne.
Zaraz po wszystkich słodkościach świata kocham się w makaronach. Dość często goszczą w moich garnkach. A oto dziś penne prawie orientalne. Z curry- niestety przyprawa zamiast pasty, ale równie pyszna.

Prawie orientalne penne.

Składniki:

1 opakowanie makaronu penne

1 opakowanie przyprawy curry

1 zielona papryka

1 cebula

1 mała marchewka

1 podwójny filet z kurczaka

sól i papryka w proszku do smaku

śmietana słodka 18 %- około 120 ml

olej do smażenia

 

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Paprykę upiec, aż będzie prawie cała czarna (około 30 minut). Następnie przełożyć do woreczka foliowego i zawiązać (lub włożyć do miski i przykryć torebką foliową). Tak "potrzymać" paprykę przez 10 - 15 minut. Po tym czasie obrać paprykę ze skórki i pokroić- u mnie w kostkę.

 

Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w małą kostkę.

 

Cebulę obrać pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Marchewkę razem z cebulą podsmażyć chwilę na oleju. Przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni podsmażyć na złoto kurczaka. Dodać warzywa na patelnię i curry. Chwilę podsmażyć.

 

Makaron ugotować al dente.

 

Do kurczaka z warzywami dodać śmietanę, gotować aż zgęstnieje. Dodać makaron, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić i szybciutko podawać.

 

Smacznego!!!


Prawie orientalne penne. 

prymat