W każdym dużym mieście pełno jest restauracji – drogich, tanich, dobrych, złych. Jeśli na dodatek jest to miasto popularne wśród turystów, gastronomia jest jeszcze bardziej rozbudowana, rozpiętość cen jeszcze większa, a jakość… No cóż, różnie z tym bywa, bo zawsze znajdzie się kilku restauratorów nastawionych tylko na zyski. Takich, którzy wychodzą z założenia, że nie warto inwestować w jakość, bo turysta tak czy inaczej lokal odwiedzi tylko raz. Ja problem „gdzie zjeść” mam podczas prawie każdego wyjazdu – każdego, prócz wyjazdów do czeskiej Pragi…
Co powiecie na możliwość spróbowania kilkuset dań, z kilkudziesięciu restauracji – w dodatku w bardzo przystępnych cenach i w jednym miejscu? Niemożliwe? A jednak…
Od siedmiu lat, w ostatni weekend maja organizowany jest w Pradze „Prague Food Festival”. Przez 3 dni, w Ogrodach Praskiego Zamku można zapoznać się z ofertą kilkudziesięciu restauracji, spróbować lokalnych produktów, wziąć udział w degustacjach win z całego świata.
Praski Festiwal Kulinarny to doskonała okazji by poznać to miasto „od kuchni”, poznać czołowych praskich kucharzy i przyjrzeć się ich pracy – wiele dań przygotowywanych jest na miejscu, na oczach zwiedzających, na moment przed podaniem. Jeśli zasmakują nam potrawy z tej czy innej restauracji, warto wziąć wizytówkę. Podczas kolejnej wizyty w Pradze wybór restauracji, która spełni nasze oczekiwania nie będzie już taki trudny.
Praski Festiwal Kurinarny czieszy się wielkim zainteresowaniem wsród mieszkańców Pragi. Z roku na ro odwiedza go także co raz więcej turystów.
W pawilonie, przy stoliku albo na trawie...
Na festiwalu możemy popatrzeć na kucharzy przy pracy...
... a większośc dań robiona jest na zamówienie.
Oferta jest bardzo różnorodna, każdy znajdzie coś dla siebie.
W festwalu prócz restuaracji biorą udział także producenci żywności.
Więcej informacji na temat Praskiego Festiwalu Kulinarnego znajdziecie na stronie www.praguefoodfestival.cz