Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawy jednogarnkowe – najlepsze na jesień i nie tylko

Każdy człowiek ceni sobie swój czas. Aby tego czasu nie poświęcać zbyt dużo na gotowanie możemy zdecydować się na danie jednogarnkowe. Jest to świetna alternatywa dla wielogodzinnych potraw – przygotujemy łatwo i szybko, a zarazem smacznie.

Każdy człowiek ceni sobie swój czas. Szczególnie jeśli ten czas musi rozdzielać pomiędzy pracę zawodową, obowiązki domowe, spędzanie czasu z najbliższymi, ale i utrzymywanie kontaktów z przyjaciółmi czy znajomymi. Aby tego czasu nie poświęcać zbyt dużo na gotowanie możemy zdecydować się na danie jednogarnkowe. Jest to świetna alternatywa dla wielogodzinnych potraw – przygotujemy łatwo i szybko, a zarazem będziemy mieć smaczny i zdrowy obiad.

 

Samo określenie JEDNOGARNKOWE nie tyczy się wyłącznie potraw przyrządzanych w opisowym „jednym garnku”. Może to być danie, które następnie podajemy z ryżem, kaszą czy innymi dodatkami (nawet z chlebem) lub do którego podczas przygotowania dodajemy, na przykład podsmażoną obok na patelni cebulkę czy kiełbasę. Jednak efekt końcowy głównej potrawy w zasadzie przygotowujemy w jednym naczyniu: garnku, patelni, naczyniu do zapiekania.

Największą zaletą, tuż obok szybkości wykonania, takich dań jest to, że można je przygotować z tego co znajdziemy akurat w lodówce i tym samym zużyć resztki jedzenia, którym kończy się termin przydatności do spożycia lub pozostały nam z dnia poprzedniego.

Wadą natomiast wygląd finalny całego dania – nie zawsze, ale bardzo często wyglądem nie zachwycają. Ale możemy je przynajmniej ozdobić świeżym koprem, natką pietruszki czy ziołami i nieco „odczarować” prezentację na talerzu.

 

Do dań jednogarnkowych szczególnie nadają się niektóre grupy produktów. Na przykład makaron. Doskonale łączy się z warzywami, mięsem, szpinakiem, ziołami. To samo z kaszą, ziemniakami czy ryżem – kilka dodatków w postaci warzyw czy wędlin i mamy pyszne danie! Wiele z tych produktów nadaje się do przygotowania pysznych zapiekanek z tego, co akurat mamy pod ręką.

Innym takim produktem jest fasola. W oparciu o nią możemy przyrządzić smaczne i sycące dania. Do wyboru mamy dwie opcje – namoczyć fasolę dzień wcześniej i ugotować w potrawie, lub na poczekaniu sięgnąć po fasolę z puszki.

 

Poniżej przedstawiam kilka propozycji na potrawy jednogarnkowe. Takie typowe – z jednego garnka czy patelni, ale też takie, gdzie jednak jakąś rzecz trzeba przygotować osobno…

 

POTRAWKA Z KURCZAKA Z KUSKUSEM I WARZYWAMI

Potrawy jednogarnkowe – najlepsze na jesień i nie tylko

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 szkl. mrożonego groszku
1,5 szkl. mrożonej włoszczyzny
1 duża marchewka
10 łyżek kaszy kuskus
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżki lubczyku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka szałwii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i oczyszczamy z błon. Gotujemy do miękkości, następnie rozdrabniamy. W garnku zagotowujemy około 2 litry wody, na wrzątek wrzucamy warzywa z mrożonek oraz startą na grubych oczkach marchewkę, gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy, dodajemy kawałki mięsa (wielkość kawałków dowolna, u mnie bardzo małe, bo jak wspomniałam potrawkę podałam też dziecku na obiad). Następnie wlewamy śmietanę i rozrobioną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną. Wsypujemy kaszę kuskus i w tym momencie możemy zestawić garnek, ponieważ kasza i tak "dojdzie". Na koniec przyprawiamy posiekaną natką pietruszki. Potrawka jest gotowa po kilku minutach, czyli gdy kasza napęcznieje.

 

PARÓWKI PO ANGIELSKU

Potrawy jednogarnkowe – najlepsze na jesień i nie tylko

Składniki:

1 kg parówek
1/2 kg pieczarek
2-3 cebule
2-3 pory
1 kostka masła 82% tłuszczu
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
około 100 ml śmietany 30%
1 kostka rosołowa
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Cebule siekamy i dusimy na rozgrzanym maśle, po chwili dodajemy posiekane pory, a po 3 minutach pokrojone pieczarki. Dusimy do miękkości (około 10 minut).
W międzyczasie kroimy parówki w 0,5-1cm plasterki. Wrzucamy do garnka. Jeśli trzeba - podlewamy w trakcie gotowania przegotowaną gorącą wodą.
Po kilku minutach dolewamy tyle wrzątku, aby uzyskać konsystencję zupy, dodajemy koncentrat, przyprawy, śmietanę, zagotowujemy.

 

POTRAWKA Z KURCZAKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I WĘGIERKAMI

Potrawy jednogarnkowe – najlepsze na jesień i nie tylko

Składniki:

1 cała pierś kurczaka
2 torebki kaszy gryczanej (200g)
10-15 śliwek węgierek
1 puszka kukurydzy
2 szklanki wrzątku
1/2 kostki rosołowej
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
2 łyżeczki szałwii
1 czubata łyżeczka lubczyku
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę (niezbyt małą). Kukurydzę odsączamy z zalewy (nie do końca - zostawiamy odrobinę). Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek.
Na patelni (u mnie ceramiczna) mocno rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony, jednocześnie dodając przyprawy. Następnie wsypujemy kaszę, dolewamy 2 szklanki wrzątku, wrzucamy pół kostki rosołowej, mieszamy i przykrywamy patelnię. Dusimy na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka i sypka (około pół godziny). Dodajemy kukurydzę z odrobiną zalewy i śliwki, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę (około 3-5 minut), po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut - aby smaki się przegryzły, a śliwki bardziej zmiękły.
Podajemy jako samodzielne danie, dekorujemy świeżą natką pietruszki. 
Natkę pietruszki można też posiekać i dodać do potrawy (na sam koniec gotowania).

 

CHŁOPSKI GARNEK

Potrawy jednogarnkowe – najlepsze na jesień i nie tylko Składniki:


1 główka kapusty
2-3 laski kiełbasy
3 papryki czerwone
około 10 ziemniaków
3 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki bazylii
3 łyżeczki oregano
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka papryki ostrej
3 łyżeczki papryki słodkiej
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrego keczupu
500 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Kiełbasę obieramy, kroimy w półksiężyce. Kapustę szatkujemy, paprykę kroimy w małe paseczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy paprykę i razem dusimy około 5 minut. Następnie wrzucamy kapustę (jeśli się nie mieści pozostałą część wrzucamy, gdy poprzednia zmięknie i zmniejszy objętość) i po 5 minutach kawałki ziemniaków. Całość zalewamy około 500 ml wody, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków (co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalało). Podajemy na gorąco jako samodzielne danie.

 

POTRAWKA Z KURCZAKA Z MAKARONEM KOLOROWYM FUSILLI I WARZYWAMI

Potrawy jednogarnkowe – najlepsze na jesień i nie tylko

Składniki:

1 pierś z kurczaka
2 duże papryki
1 por (cały, nie tylko biała część)
ok 15 pomidorków koktajlowych
2 i 1/2 szkl. makaronu kolorowego fusilli
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta pieprzu czarnego mielonego
1/2 litra gorącej wody

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy oprószoną pieprzem na minimalnej ilości oleju. Gdy kurczak się obsmaży dodajemy pokrojoną drobno paprykę i posiekanego w półplasterki pora. Dusimy około 3-4 minuty pod przykryciem.
Gdy papryka zmięknie dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Całość przyprawiamy i mieszamy.
Na patelnię wlewamy gorącą wodę, wsypujemy makaron, mieszamy i gotujemy pod przykryciem, aż makaron będzie miękki. Co jakiś czas należy przemieszać.

 

 

POTRAWKA „MEKSYKAŃSKA” Z KURCZAKA

Potrawy jednogarnkowe – najlepsze na jesień i nie tylko

Składniki:

1 pierś z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1-2 papryki czerwone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce oleju z solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Chwilę dusimy, następnie dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę (obie po odsączeniu). Gotujemy około 3-4 minuty, przyprawiamy i mieszamy z koncentratem. Jeszcze chwilę dusimy, aby smaki dobrze sobą przeszły.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak