Kiszenie to jedna z najstarszych metod utrwalenia, czyli zakonserwowania produktów. W procesie tym cukier zawarty w produktach zamienia się w kwas mlekowy, dzięki czemu surowe warzywa nie tylko nie tracą wartości odżywczych, ale też zyskują dodatkowe – zwiększa się zawartość cennej witaminy C (5 łyżek kiszonej kapusty zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tą witaminę) i witamin z grupy B! Wpływają one korzystnie na zdolność koncentracji i pracę układu nerwowego. W kiszonkach odnajdziemy także witaminy A, E i K i wiele soli mineralnych, takich jak magnez, wapń, żelazo, potas, cynk i fosfor. A zawarta w nich siarka (powodująca specyficzny zapach) wzmacnia naszą skórę, włosy i paznokcie. Jest to dla nas ważne szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bowiem dostarczają naszemu organizmowi witamin i mikroelementów, których nie możemy pozyskać ze świeżych, sezonowych, a tym samym niedostępnych już warzyw.
Zawarte w kiszonkach bogactwo witamin, minerałów i błonnika wyraża się w walorach zdrowotnych i dietetycznych. Duże znaczenie ogrywają w procesie odchudzania, ponieważ zawarty w nich błonnik przyspiesza metabolizm, daje odczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit, m.in. zapobiegając zaparciom. A kwas mlekowy działa na nasz organizm odtruwająco, oczyszczająco i poprawia trawienie. Nie można pominąć kwestii, że spadek zawartości cukru, który odbywa się w procesie kiszenia zarówno warzyw jak i owoców sprawia, że są one mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.
Bardzo ważnym aspektem kiszonek są zawarte w nich bakterie probiotyczne. Na równi z nabiałem typu jogurt naturalny czy kefir są polecane w stanach wyjałowienia jelit (np. po terapii antybiotykowej), ponieważ wspomagają odbudowę flory bakteryjnej jelit, ułatwiają usuwanie toksyn i chronią przed grzybicami.
Działanie przeciwgrzybiczne oraz bakterio- i wirusobójcze jest możliwe dzięki znajdującym się w kiszonkach fitocydom. Substancje te chronią nasz organizm, wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają walkę z infekcjami.
Zalet kiszonek to oczywiście nie koniec. Poniżej zestawienie już wypisanych właściwości oraz kilka dodatkowych:
- Zapobiegają infekcjom oraz wspomagają walkę z nimi
- Wzmacniają nasz układ odpornościowy
- Regulują perystaltykę jelit, m.in. zapobiegają zaparciom
- Ułatwiają proces trawienia
- Przywracają równowagę kwasowo-zasadową jelit i wspomagają ich odbudowę
- Działają zapobiegawczo w stanach anemii
- Wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- Mają działanie antystresowe oraz przeciwdepresyjne
- Zwiększają wchłanianie i wykorzystanie żelaza, wapnia i fosforu
- Regulują ciśnienie krwi i wzmacniają mięśnie serca (i wszystkie inne mięśnie)
- Wspomagają proces budowy/odbudowy tkanki kostnej
- Trwają badania nad działaniem przeciwnowotworowym
Ciekawostka: kiszonki (wraz z sokiem z kiszenia) wspomagają odrobaczanie organizmu! Warto zastosować domową kurację odrobaczającą ze szczególnym uwzględnieniem kiszonek w diecie, zwłaszcza po okresie letnim, kiedy to częściej zdarza nam się sięgać po niemyte owoce i warzywa prosto z drzew i ogrodów (mogą się na nich znajdować różnego rodzaju wirusy i jaja pasożytów).
Uwaga! Surowe kiszonki, przez wzgląd na niskie pH, są niewskazane dla osób o wrażliwych żołądkach.
Ponadto osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny uważać na kiszonki w diecie – zawarta w nich duża ilość sodu (sól) podnosi ciśnienie krwi.
Ciekawostka: wszystkie zalety płynące z jedzenia kiszonek wraz z tą, że wspomaga pozbywanie się pasożytów i innych drobnoustrojów z organizmu powodują, że warto je podawać także dzieciom (bez konserwantów i nadmiaru soli). W końcu to dzieci najwięcej bakterii przyjmują poprzez układ pokarmowy przenosząc je na własnych, wkładanych do buzi rączkach…
Kiszonki to nie tylko owoce i warzywa – to także sok!
Sok z kiszonek jest równie cenny, jak same produkty: pobudza trawienie, wspomaga detoksykację i oczyszczanie organizmu oraz zwalczanie drobnoustrojów zgromadzonych w jelitach.
Sok z kiszonych ogórków łagodzi bóle głowy i ataki migreny. Z kiszonych buraków usuwa z organizmu toksyny oraz – co bardzo ważne – ma działanie krwiotwórcze. Oba regulują pracę serca i wspomagają pracę układu nerwowego.
Sok z kiszonej kapusty korzystnie wpływa na układ odpornościowy i działa łagodząco w kaszlu. Jest szczególnie wskazany w problemach z wątrobą, śledzioną i pęcherzykiem żółciowym, a także w dolegliwościach związanych z reumatyzmem.
Ciekawostka: sok z kiszonej kapusty jest naturalnym sposobem na kaca :) wypicie szklanki soku na czczo, dzięki dużej zawartości witamin z grupy B złagodzi działanie alkoholu.
Do kiszenia nadają się niemal wszystkie owoce i warzywa. Najpopularniejsze to oczywiście kiszona kapusta i ogórki. Ale mogą to być również patisony, cebula, czosnek, papryka, pomidory, marchew, seler, cukinia, oliwki, kukurydza, kalafior, rzodkiew czy grzyby. Z owoców śliwki, gruszki czy jabłka, które są potem doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.
Aby wykorzystać jak najwięcej wartości odżywczych najlepiej spożywać kiszonki na surowo – w surówkach czy sokach. Proces podgrzewania te właściwości zmniejsza. Warto również sięgać po różnego rodzaju kiszone warzywa i owoce – urozmaicenie ułatwi dostarczanie różnych składników odżywczych.