Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszonki – warto po nie sięgać szczególnie zimą!

Kiszenie to jedna z najstarszych metod utrwalenia, czyli zakonserwowania produktów. W procesie tym cukier zawarty w produktach zamienia się w kwas mlekowy, dzięki czemu surowe warzywa nie tylko nie tracą wartości odżywczych, ale też zyskują dodatkowe

Kiszenie to jedna z najstarszych metod utrwalenia, czyli zakonserwowania produktów. W procesie tym cukier zawarty w produktach zamienia się w kwas mlekowy, dzięki czemu surowe warzywa nie tylko nie tracą wartości odżywczych, ale też zyskują dodatkowe – zwiększa się zawartość cennej witaminy C (5 łyżek kiszonej kapusty zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tą witaminę) i witamin z grupy B! Wpływają one korzystnie na zdolność koncentracji i pracę układu nerwowego. W kiszonkach odnajdziemy także witaminy A, E i K i wiele soli mineralnych, takich jak magnez, wapń, żelazo, potas, cynk i fosfor. A zawarta w nich siarka (powodująca specyficzny zapach) wzmacnia naszą skórę, włosy i paznokcie. Jest to dla nas ważne szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bowiem dostarczają naszemu organizmowi witamin i mikroelementów, których nie możemy pozyskać ze świeżych, sezonowych, a tym samym niedostępnych już warzyw.

 

Kiszonki – warto po nie sięgać szczególnie zimą!

Zawarte w kiszonkach bogactwo witamin, minerałów i błonnika wyraża się w walorach zdrowotnych i dietetycznych. Duże znaczenie ogrywają w procesie odchudzania, ponieważ zawarty w nich błonnik przyspiesza metabolizm, daje odczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit, m.in. zapobiegając zaparciom. A kwas mlekowy działa na nasz organizm odtruwająco, oczyszczająco i poprawia trawienie. Nie można pominąć kwestii, że spadek zawartości cukru, który odbywa się w procesie kiszenia zarówno warzyw jak i owoców sprawia, że są one mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne.

 

Bardzo ważnym aspektem kiszonek są zawarte w nich bakterie probiotyczne. Na równi z nabiałem typu jogurt naturalny czy kefir są polecane w stanach wyjałowienia jelit (np. po terapii antybiotykowej), ponieważ wspomagają odbudowę flory bakteryjnej jelit, ułatwiają usuwanie toksyn i chronią przed grzybicami.

 

Działanie przeciwgrzybiczne oraz bakterio- i wirusobójcze jest możliwe dzięki znajdującym się w kiszonkach fitocydom. Substancje te chronią nasz organizm, wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają walkę z infekcjami.

 Kiszonki – warto po nie sięgać szczególnie zimą!

Zalet kiszonek to oczywiście nie koniec. Poniżej zestawienie już wypisanych właściwości oraz kilka dodatkowych:

  • Zapobiegają infekcjom oraz wspomagają walkę z nimi
  • Wzmacniają nasz układ odpornościowy
  • Regulują perystaltykę jelit, m.in. zapobiegają zaparciom
  • Ułatwiają proces trawienia
  • Przywracają równowagę kwasowo-zasadową jelit i wspomagają ich odbudowę
  • Działają zapobiegawczo w stanach anemii
  • Wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
  • Mają działanie antystresowe oraz przeciwdepresyjne
  • Zwiększają wchłanianie i wykorzystanie żelaza, wapnia i fosforu
  • Regulują ciśnienie krwi i wzmacniają mięśnie serca (i wszystkie inne mięśnie)
  • Wspomagają proces budowy/odbudowy tkanki kostnej
  • Trwają badania nad działaniem przeciwnowotworowym

 

Ciekawostka: kiszonki (wraz z sokiem z kiszenia) wspomagają odrobaczanie organizmu! Warto zastosować domową kurację odrobaczającą ze szczególnym uwzględnieniem kiszonek w diecie, zwłaszcza po okresie letnim, kiedy to częściej zdarza nam się sięgać po niemyte owoce i warzywa prosto z drzew i ogrodów (mogą się na nich znajdować różnego rodzaju wirusy i jaja pasożytów).

 

Uwaga! Surowe kiszonki, przez wzgląd na niskie pH, są niewskazane dla osób o wrażliwych żołądkach.

Ponadto osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny uważać na kiszonki w diecie – zawarta w nich duża ilość sodu (sól) podnosi ciśnienie krwi.

Ciekawostka: wszystkie zalety płynące z jedzenia kiszonek wraz z tą, że wspomaga pozbywanie się pasożytów i innych drobnoustrojów z organizmu powodują, że warto je podawać także dzieciom (bez konserwantów i nadmiaru soli). W końcu to dzieci najwięcej bakterii przyjmują poprzez układ pokarmowy przenosząc je na własnych, wkładanych do buzi rączkach…

 Kiszonki – warto po nie sięgać szczególnie zimą!

Kiszonki to nie tylko owoce i warzywa – to także sok!

Sok z kiszonek jest równie cenny, jak same produkty: pobudza trawienie, wspomaga detoksykację i oczyszczanie organizmu oraz zwalczanie drobnoustrojów zgromadzonych w jelitach.

 

Sok z kiszonych ogórków łagodzi bóle głowy i ataki migreny. Z kiszonych buraków usuwa z organizmu toksyny oraz – co bardzo ważne – ma działanie krwiotwórcze. Oba regulują pracę serca i wspomagają pracę układu nerwowego.

Sok z kiszonej kapusty korzystnie wpływa na układ odpornościowy i działa łagodząco w kaszlu. Jest szczególnie wskazany w problemach z wątrobą, śledzioną i pęcherzykiem żółciowym, a także w dolegliwościach związanych z reumatyzmem.

Ciekawostka: sok z kiszonej kapusty jest naturalnym sposobem na kaca :) wypicie szklanki soku na czczo, dzięki dużej zawartości witamin z grupy B złagodzi działanie alkoholu.

 Kiszonki – warto po nie sięgać szczególnie zimą!

Do kiszenia nadają się niemal wszystkie owoce i warzywa. Najpopularniejsze to oczywiście kiszona kapusta i ogórki. Ale mogą to być również patisony, cebula, czosnek, papryka, pomidory, marchew, seler, cukinia, oliwki, kukurydza, kalafior, rzodkiew czy grzyby. Z owoców śliwki, gruszki czy jabłka, które są potem doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.

 

Aby wykorzystać jak najwięcej wartości odżywczych najlepiej spożywać kiszonki na surowo – w surówkach czy sokach. Proces podgrzewania te właściwości zmniejsza. Warto również sięgać po różnego rodzaju kiszone warzywa i owoce – urozmaicenie ułatwi dostarczanie różnych składników odżywczych.

 

monikaT83 04.01.2016 12:23
jakoś od razu po tytule artykułu wiedziałam ,że to Ty Anetko jesteś autorem:) ja osobiście uwielbiam kiszonki:)
MałaMi89 03.01.2016 19:48
U mnie kiszonki to podstawa, nie obejdzie się bez zrobienia własnych na zimę i moja Córeczka daje się za ogórka kiszonego kroić :))) dziękuję za miłe komentarze :)
SzczyptaChili 02.01.2016 22:13
Mnóstwo ciekawostek
Maridka19 02.01.2016 20:55
Super artykuł :)
bietka 01.01.2016 23:03
to prawda kiszonki są bardzo zdrowe i zawierają dużo witamin, zimą zjadamy ich bardzo dużo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak