Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pora na suflet serowy

Kolejny suflet z moim wykonaniu. Tym razem jestem zadowolona, bo rósł jak szalony i nie opadł za bardzo czyli był dobrze wypieczony...

 

 

                                       Puszysty suflet serowy

              Pora na suflet serowy

 

Składniki;

3 łyżki masła

1/2 szklanki mąki

1 szklanka mleka

gałka muszkatolowa

sól

biały  pieprz do smaku

100 g twardego sera żółtego 

4 jajka

 

Sposób wykonania.:

W rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i podgrzewając mieszamy aż się spieni. Wlewamy zimne mleko. Podgrzewamy aż masa zacznie gęstnieć . Międzyczasie doprawiamy białym pieprzem , gałką muszkatołową i solą .

Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Pora na suflet serowy

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę .

Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i starty,  na drobnych oczkach tarki, ser.

 

Pora na suflet serowy

 

Miksujemy na najwyższych obrotach.

 

Dodajemy białka.

Już łyżką delikatnie mieszamy.

Pora na suflet serowy

 

Kokilki smarujemy masłem.

Pora na suflet serowy

 

Nakładamy do nich masę .

 

Pora na suflet serowy

 

Ustawiamy na blaszce wszystkie kokilki i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 10 minut.

Następnie zwiększamy temp. do 210 i pieczemy około 20 minut.

Suflet musi urosnąć i  trochę się przyrumienić .

Warto też sprawdzić patyczkiem czy się upiekł  w środku.

 

 

Pora na suflet serowyPora na suflet serowy

 

Porcja dla 4 osób . 

Warto spróbować .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak