Pora na mniszek lekarski

Opublikowano: 21.04.2015
Autor: mysza75
Pora na mniszek lekarski
Mniszek lekarski jest  bardzo dobry jedzony na surowo w sałatkach. Należy spożywać młode liście zerwane na łące z dala od spalin. Najlepsze są te pierwsze które wychodzą z ziemi.

 

Mniszek lekarski jest  bardzo dobry jedzony na surowo w sałatkach. Należy spożywać młode liście zerwane na łące z dala od spalin. Najlepsze są te pierwsze które wychodzą z ziemi. Młode liście nie mają prawie goryczki.

Mniszek jest bardzo zdrowy i zawiera dużo potasu. Można je zrywać już w kwietniu, początek maja wtedy są one najlepsze.
Sałatka jest bombą witaminową, liście zawierają witamy A,B,C,D (aż dwie z grupy witamin A,D,E,K, czyli tych, których nasz organizm sam nie jest w stanie zsyntetyzować),Witaminy A jest więcej niż w marchewce.

Bardzo chętnie jedzą liście mlecza króliki które wiedzą co jest dobre i zdrowe. A królik jest zwierzęciem które nie zje byle czego, więc może warto brać z nich przykład. Liście mlecza należy tylko dokładnie opłukać kilka razy żeby usunąć z nich piasek, który może nam w zębach przeszkadzać.

Pora na mniszek lekarski

 

 

Syrop z mnisza jest bardzo zdrowy. Zawiera dużo witamin, minerałów, i innych substancji zdrowych. Polecany jest w leczeniu kaszlu, chrypki, infekcjach górnych dróg oddechowych


Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Stymuluje produkcje soków żołądkowych i poprawia trawienie. Oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza gojenie się ran i leczy miażdżycę. Polecany jest po przebyciu WZW i marskości wątroby, oraz w schorzeniach woreczka żółciowego. Łagodzi schorzenia pęcherza i nerek, bo ma właściwości moczopędne.



Kwiaty mniszka lekarskiego zbieramy w maju w słoneczny dzień, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Mają one wtedy najwięcej smaku i aromatu.

Pora na mniszek lekarski



Zaleca się spożywać 2-3 łyżeczki miodu dziennie. Można go dodawać do herbaty zamiast cukru, albo posmarować nim chleb.

Syropu z mniszka nie mogą stosować osoby z wrzodami i nadkwaśnością żołądka.

Nie mogą go spożywać cukrzycy, bo zawiera dużo cukru. Te osoby mogą pić napar z kwiatów mniszka.

Syrop z mniszka lekarskiego ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych niż miód. Zawiera witaminy A, i D, oraz witaminy z grupy B. Minerały: potas, żelazo, krzem, magnez. Zawiera także garbniki, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła)

Bardzo ważne są także związki flawonowe, które opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia.
Syrop zawiera także inulinę, która obniża poziom cukru we krwi, chroni nasz układ odpornościowy.
Posiada także kwas krzemowy, triterpent który obniża cholesterol i działa przeciwbólowo i przeciwgrzybicznie. Asparagina z kolei pobudza procesy myślowe.

 

Sztufada na sałatce z mniszka lekarskiego z rukolą

 

 

Pora na mniszek lekarski

 

 Wiosenne młode listki kwietniowe mniszka lekarskiego :-)

Pora na mniszek lekarski

 

Syrop miodzik z kwiatków mlecza

 

Pora na mniszek lekarski


400 kwiatków mlecza

1 litr wody

1 kg cukru

1 cytryna

 


Kwiatki mlecza zrywamy w maju, kiedy kwitną na łąkach z dala od spalin. Po zerwaniu wysypuję kwiatki na papier żeby wyszły wszystkie małe robaczki. Kwiaty dokładnie płuczę , kilka razy. Zalewam jednym litrem zimnej wody, dodaję pokrojoną cytrynę na plastry. Gotuję 10 minut i zostawiam na cała dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzam kwiatki przez gęste sito, wsypuję cukier, i gotuję na wolnym ogniu bez przykrycia około godzinę.Syrop ma mieć konsystencje lejącego miodu. Gorący syrop wlewam do wyparzonych słoików , zakręcam. Odwracam do góry dnem.

Łąkowa sałatka z mniszkiem lekarskim

 

 

Pora na mniszek lekarski

1 garść mniszka lekarskiego

7 liści szpinaku

3 liście sałaty masłowej

1/5 opakowania fety

5 truskawek

5 szparagów białych

1 mała cukinia

5 pomidorków koktajlowych Bratki

Sos francuski: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól Pieprz 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki miodu


Składniki na sos wlewam do słoiczka: oliwa z oliwek, musztarda, ocet balsamiczny, sól, pieprz, miód, czosnek sprasowany, sok z cytryny i mocno potrząsam, czosnek dodaję sprasowany. Mniszek lekarski, szpinak, sałatę myję, osuszam i układam na talerzu. Cukinię kroję na cienkie paski i dodaję do sałatki. Truskawki kroję na pół, pomidorki koktajlowe też, ser feta na małe kwadraty. Szparagi obieram, i gotuje w osolonej wodzie aldente. Kroję na mniejsze kawałki i dodaję do sałatki, razem z bratkami. Sałatkę polewam sosem

 

prymat