Pomidory i przetwory

Opublikowano: 21.08.2015
Autor: mysza75
Pomidory i przetwory
Pomidory kiedyś hodowano tylko dla ozdoby bo uważano że są trujące. Dotarły one do Europy z Ameryki Południowej w XV wieku, kiedy to Krzysztof Kolumb przypłynął  z z nimi.
Pomidory kiedyś hodowano tylko dla ozdoby bo uważano że są trujące.
Dotarły one do Europy z Ameryki Południowej w XV wieku, kiedy to Krzysztof Kolumb przypłynął  z z nimi. Pierwsi przekonali się do pomidorów Włosi i nazwali je pomodorow inaczej złote jabłka.

Pomidory zrywamy w lipcu i sierpniu kiedy to zaczynają dojrzewać i są najlepsze. Za kolor pomidorów odpowiada likopen, barwnik który ma właściwości zdrowotne. Zapobiega chorobom serca, miażdżycy i ma właściwości przeciwnowotworowe.Zawiera także cenną witaminę C i E i zapobiega procesom starzenia. Witamina A zawarta w pomidorach działa Korzystnie na nasze nerwy wzrokowe, cerę.Polecane są kobietom w ciąży bo zawierają kwas foliowy, oraz witaminy w z grupy B, witaminy PP,K, wapń, żelazo, magnez, potas.
Osoby które przyjmują leki w postaci beta blokerów i które cierpią na refluks przełyku, dne moczanową powinny zachować ostrożność przy spożyciu pomidorów.Pomidory mogę także uczulać.

W naszej kuchni pomidory można przygotowywać na wiele sposobów. Jeść , surowe, smażone,w postaci sosu, jako dodatek do sałatek, w zupie. Można je gotować, smażyć, grillować,miksować. Pomidory zyskują na swojej wartości w formie przetworzonej. Nasz organizm lepiej przyswaja likopen gdy pomidory są przetworzone. Zazwyczaj w tracie procesu przetwarzania produktów poprzez smażenie, pieczenie czy gotowanie ich cenne składniki giną. W tym przypadku przetworzony pomidor zyskuje.

Gdy kupujemy pomidory zwracajmy uwagę na zapach, w okolicy szypułki powinien być bardziej intensywny, na kolor, jędrność skórki. Pomidorów nie powinno przechowywać się lodówce bo tracą wtedy smak, strukturę. Przechowujemy je w ciepłym miejscu szypułkami do góry.

Powinny je spożywać osoby które się odchudzają, ponieważ pobudzają one przemianę materii i oczyszczają nasz organizm oraz dają uczucie sytości.

Najlepsze w smaku są pomidory malinowe które są bardzo mięsiste i mają kolor maliny.

Możemy także kupić pomidory koktajlowe:żółte i czerwone, pomidory gruszkowe. Bardzo dobre są także bycze serca o podłużnym kształcie które także są mięsiste.

Do suszenia sprawdzają się pomidory lima. Pomidory karłowate z kolei sprzedawane są w gronach, mają intensywny zapach i smak.Pomidory gruntowe mają dużo wody i nadają się na przetwory. Dostępne są także pomidory zielone, czyli niedojrzałe pomidory. Ale tych nie jadamy na surowo tylko przetworzone ponieważ zawierają szkodliwą tomatynę.

Nie powinno łączyć się pomidorów z ogórkami, ponieważ zawierają one enzym który zabija witaminę C w pomidorach. Można je przed złączeniem polać oliwą

W kuchni można je wykorzystać na wiele sposobów. Ja robię z nich dużo przetworów bo są najlepsze i najzdrowsze wtedy bo zawierają jeszcze więcej likopenu po przetworzeniu.

Pomidory i przetwory

 

 

Polecam zrobić na ich bazie lutenicę, ketchup, przecier pomidorowy, suszone pomidory, pomidorki w zalewie. Możliwości jest wiele a zimą będą rarytasem na naszym stole.

 

 

Ketchup pikantny

 

 

Pomidory i przetwory

 

2 kg pomidorów najlepiej lima
1/2 kg jabłek winnych
1/2 kg selera, marchwi i pietruszki  /ma być w sumie pół kilo/
1/4 kg cebuli
1 łyżka zmielonego kminku
pieprz do smaku
1 paprykę chili
2 liście laurowe utłuczone
4 goździki utłuczone
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
200 ml octu
1 łyżka soli /do smaku/
cukier do smaku
olej do smażenia około dwie łyżki

Jabłka i warzywa obieram i myję. Ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obieram i kroję w kostkę. Cebulę przesmażam na oleju, i dodaję jabłka i warzywa. Przesmażam dalej całość aż wszystko zmięknie. W brytfannie przesmażam pokrojone pomidory. Następnie przecieram je przez przecierak. Do przetartych pomidorów dodaję przesmażone warzywa, pieprz, sol, kminek, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, cynamon,ocet, smażę dalej. Całą masę przecieram przez sito żeby była gładka . Przekładam  ponownie do brytfanny i dalej przesmażam aż ketchup zrobi się gęsty. Doprawiam cukrem.Czas smażenia ketchupu to około 3-4 godziny. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 10 minut.Przechowuję w chłodnym pomieszczeniu

Suszone pomidory po grecku

 

 

Pomidory i przetwory


3 kg pomidorów lima
3 główki czosnku
1/2 litra oliwy z oliwek
sól morska
przyprawa grecka/ mieszanka przypraw/
200 g oliwek czarnych
2 opakowania sera feta


Pomidory i przetwory

Pomidory myję, kroję na pół wzdłuż i wydrążam pestki łyżeczką, które wykorzystuje później do zupy  pomidorowej. Przesmażam je, i nic się nie marnuje. Blaszki od piekarnika mam ich dwie wykładam papierem do pieczenia. Na nich ciasno układam pomidory. Trzeci rząd układam na raszkach od piekarnika które też wykładam papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika temp 80-100 stopni na około 8-10 godzin. Ja suszyłam najpierw trzy godziny. Na noc wyłączyłam i na drugi dzień dalej suszyłam. Pomidory muszą suszyć się pomału.
Oliwę z oliwek przelewam do rondelka, ale nie całą ilość tylko stopniowo i podgrzewam do takiego momentu żeby oliwa nam się nie zagotowała a była gorąca.
Do każdego słoika na dno wsypuję szczyptę soli, dodaję 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej, przekładam wystudzone suszone pomidory. Dodaję pokrojony ser feta kawałki po kilka sztuk na słoik. Około 5 oliwek, 2 ząbki czosnku obranego, i na wierzch słoika znowu szczypta soli. Zalewam gorącą oliwą, zakręcam słoik, i odstawiam do góry dnem.
Po wystudzeniu suszone pomidory przechowuję w lodówce. Mogą stać przez całą zimę. Jeżeli chcemy użyć pomidorów słoik należy wyjąc z lodówki wcześniej, ponieważ w lodówce jest zimno i oliwa tężeje.

 

Pomidorki żółte w zalewie

 

 

Pomidory i przetwory

1 kg pomidorków koktajlowych zółtych
zalewa:
1 litr wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
2 cebule
pieprz
1 łyżka gorczycy
5 ziaren ziele angielskie

Pomidory i przetwory

 

 


Pomidorki myję, obieram z ogonków.
Do garnka wlewam wodę, dodaję, sól, cukier, pokrojoną w piórka cebulkę, gorczycę, ziele angielskie i gotuję do momentu wrzenia. Następnie wyłączam gaz, i odstawiam. Do słoiczków wkładam pomidorki koktajlowe żółte. Zalewam zalewą, do każdego słoiczka dodaję cebulkę z zalewy i zakręcam. Słoiki pasteryzuję. Do dużego garnka wlewam wodę do wysokości 3/4 słoików i gotuję do momentu wrzenia.

 

 

Sos pomidorowo paprykowy ostry

 

 

 
Pomidory i przetwory


6 kg pomidorów polnych
2 marchewki średnie
1/2 selera średniego
4 jabłka
1 kg cukinii
2 łyżki octu
2 kg papryki czerwonej
2 sztuki papryczki chilii
2 łyżki cukru albo do smaku
sól do smaku
3 cebule średnie
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka gorczycy
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
olej rzepakowy

 

Pomidory i przetwory

Pomidory myje, następnie sparzam i obieram skórkę. Wykrawam ogonki. Marchew, seler, jabłka obieram,  ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie, razem z cukinią której nie obieram ze skóry. Cebulę kroję drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W brytfannie na oleju, przesmażam lekko warzywa wymienione wyżej, dodaję paprykę czerwoną pokrojoną na kawałki, oraz papryczki chili. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodaję pokrojone pomidory, gorczycę, liście laurowe, sól, ocet, cukier, smażę na wolnym ogniu 5-6 godzin. Ja przesmażałam dwa dni. Następnie wyjęłam liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksowałam blenderem i przecedziłam przez gęste sito. Masę przełożyłam do mniejszego garnka bo po wysmażeniu zostało objętościowo jej mniej. Dalej smażyłam na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin, do momentu uzyskania konsystencji gęstej. Przelewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików Gotuję 5 minut od zagotowania.

prymat