Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

Z dobroczynnych właściwości pomidorów możemy już korzystać przez cały rok. Oczywiście najlepsze i najsmaczniejsze są pomidorki prosto z krzaka, ale musimy na nie jeszcze trochę poczekać.

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

Pomidory są bogate w witaminę C – wystarczy w ciągu dnia zjeść tylko 2 pomidory by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.

Aż trudno sobie wyobrazić, że jeszcze ok. 200 lat temu ludzie uważali, że pomidory są trujące. Polska nazwa wywodzi się od nazwy francuskiej pomme d`or co oznacza „złociste jabłko”. Prawdopodobnie pierwsze pomidory barwą przypominały właśnie złociste jabłka, stąd ich nazwa.

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

ODMIANY POMIDORÓW:

Na rynku można znaleźć coraz więcej odmian pomidorów. Oprócz tradycyjnych owoców barwy czerwonej czy malinowej możemy kupić równiej pomidory żółte, zielone, pomarańczowe, a nawet brązowe, paskowane czy białe.

 

Poza kolorem pomidory różnią się również smakiem i kształtem. Możemy tutaj wyróżnić:

  • pomidory okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory
  • pomidory karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu
  • pomidory malinowe – to te największe, mają dużo soku
  • pomidory bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, dlatego są idealne na sałatki,
  • pomidorki koktajlowe – malutkie pomidorki używane do dekoracji

 

Wybierając jakąś konkretną odmianę pomidorów należy pamiętać o jej przeznaczeniu oraz o właściwościach zdrowotnych.

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

WARTOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE:

Pomidory zaliczamy do grupy żywności funkcjonalnej czyli takiej, która poza tym, że dostarcza naszemu organizmowi podstawowych składników odżywczych zapewnia również dodatkowo korzyści zdrowotne.

Badania dowodzą, że zawarty w pomidorach kwas liponowy (ALA) korzystnie wpływa na nasz metabolizm, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i chroni przed występowaniem retinopatii cukrzycowej.

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

Zawarta w pomidorach witamina C wzmacnia naszą odporność oraz przyspiesza gojenie się ran. W pomidorach znajdziemy także witaminy z grupy B (korzystne działanie na układ nerwowy), witaminę PP (wpływa na metabolizm) i witaminę K (ma właściwości przeciwkrzepliwe). Wśród minerałów pomidory mają najwięcej potasu, który to obniża ciśnienie krwi poprzez swoje działanie moczopędne. Dodatkowo w pomidorach znajdziemy również wapń, magnez i żelazo oraz miedź, mangan i kobalt.

Jak już wzięliśmy pomidory pod lupę to nie możemy zapomnieć o likopenie. To właśnie ten związek chemiczny należący do grupy karotenów nadaje pomidorom piękny czerwony kolor! Likopen jest najsilniejszym antyutleniaczem z całej grupy pochodnych karotenu. Ludzki organizm sam nie wytwarza likopenu, dlatego musimy zadbać o to, by dostarczyć mu go jak najwięcej z zewnątrz – i tu pomidor jest wyborem idealnym.

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

Pomidory zawierają również cholinę, substancję która wspomaga u nas procesy snu, naukę i pamięć. Odpowiada m.in. za prawidłową budowę błon komórkowych, przekazywanie impulsów nerwowych oraz obniża stan zapalny organizmu.

Jak widać pomidory to prawdziwa witaminowa bomba! Dzięki nim nie tylko zapobiegamy procesom szybkiego starzenia się tkanek, pomidory poprawiają również naszą odporność, działają moczopędnie. Wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego i wspomagają odporność.

Pomidory w 90% składają się z wody, 100 g zawiera tylko 15 kcal, a dzięki zawartemu w nich błonnikowi dają nam uczucie sytości i są idealnym składnikiem diet odchudzających. Mimo iż pomidory są bardzo zdrowe niektórzy powinni unikać ich nadmiernego spożywania. Osoby cierpiące na chorobę refluksową przełyku, alergicy i mamy karmiące powinny znacznie rzadziej sięgać po pomidory.

Pamiętajmy, że z pomidorów można wyczarować naprawdę pyszne i zaskakujące dania. Można je spożywać w postaci soków, sosów. Z pomidorów można przygotować wiele sałatek, przystawek czy zup. Nie zapominajmy o suszonych pomidorach, pastach i przecierach!

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

 

PRZEPISY: 

 

1. Bruschetta z pomidorami, mozzarellą i pesto z bazylii

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

Przepis znajdziesz TUTAJ

 

2. Zupa krem z pieczonych pomidorów

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

Przepis znajdziesz TUTAJ

 

3. Sos bolognese z makaronem z warzyw

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

Przepis znajdziesz TUTAJ

 

4. Bakłażanowe bruschetty

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

Przepis znajdziesz TUTAJ

 

5. Zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem

Pomidory czyli czerwony koktajl witamin i minerałów

Przepis znajdziesz TUTAJ

Kuchnia Marty 21.04.2015 09:32
Oj bardzo mi miło! I dziękuję :)
Malinka 20.04.2015 10:41
I kolorowo, i smacznie, i cudnie zaprezentowane...ale u Ciebie to norma :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak