Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonych pomidorów

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 3 szt
ząbki czosnku 3-4 szt
papryka czerwona 2 szt
papryczka chili 1/2 szt
oliwa
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
bulion warzywny 1 litr
bazylia świeża 1/2 szklanki
pomidory suszone Smak 2-3 szt
cukier
jogurt naturalny

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonych pomidorów

Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Paprykę czerwoną i chili rozcinamy, usuwamy pestki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy (2 ząbki mogą zostać w łupinach).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy pomidory, paprykę, cebulę i czosnek, posypujemy wszystko solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Między warzywa dajemy kilka listków bazylii i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość zalewamy rosołem/bulionem i gotujemy ok. 30 minut. Bazylię drobno siekamy dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Jeśli chcemy otrzymać zupę krem należy ją zmiksować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 07.01.2015 11:12
super zupka
Grazyna0211 05.01.2015 14:31
świetna zupa
IZABELA29 05.01.2015 09:04
warto zrobic choć raz
aisoglam 04.01.2015 22:35
Smaczna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak