Pomidorowa wątróbka z marynowanymi cebulkami i pure z marchewki

Opublikowano: 15.01.2013
Autor: Russkaya
Pomidorowa wątróbka z marynowanymi cebulkami i pure z marchewki
"CHUDNIEMY SMACZNIE!" cz.22 Pyszna wątróbka w pomidorowym sosie z nutką czosnku, z chrupiącymi cebulkami, podana z ryżem i pure marchewkowym. To był wyjątkowy obiad! Po raz kolejny przekonałam się, że nie trzeba wydawać fortuny i stać pół dnia w kuchni, by stworzyć coś pysznego i zaskoczyć tym najbliższych. Polecam!



Składniki (dla 4 osób):

  • 80dag wątróbki
  • duża cebula
  • 3 większe ząbki czosnku
  • pomidor
  • 6 łyżek ketchupu (u mnie Pudliszki)
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki wody
  • odrobina mąki i śmietany kremówki do zagęszczenia sosu
  • marynowane cebulki (kilka sztuk)
  • sól ,pieprz
  • 7 marchewek
  • 2-3 torebki ryżu

 

Marchewki obieramy i gotujemy. Studzimy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy odrobiną soli i pieprzem. Lekko odciskając z nadmiaru soku, formujemy w dłoniach małe kuleczki wielkości pralinek lub orzecha włoskiego.

Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Pomidora myjemy i kroimy w niezbyt drobną kostkę.

Ketchup, wodę i przecier łączymy ze sobą.

Gotujemy wodę na ryż, solimy i wkładamy torebki z ryżem na około 15 minut.

W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbka będzie już prawie gotowa polewamy ją sosem pomidorowym, mieszamy, na wierzch wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy jeszcze z 5 minut.Zagęszczamy mąką i śmietanką.

Na talerzu układamy porcję ryżu, 3-4 kuleczki marchewkowego pure i pomidorową wątróbkę z sosem. Ozdabiamy marynowanymi cebulkami.

Smacznego :-)

 



prymat