Składniki (dla 4 osób):
- 80dag wątróbki
- duża cebula
- 3 większe ząbki czosnku
- pomidor
- 6 łyżek ketchupu (u mnie Pudliszki)
- łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- odrobina mąki i śmietany kremówki do zagęszczenia sosu
- marynowane cebulki (kilka sztuk)
- sól ,pieprz
- 7 marchewek
- 2-3 torebki ryżu
Marchewki obieramy i gotujemy. Studzimy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy odrobiną soli i pieprzem. Lekko odciskając z nadmiaru soku, formujemy w dłoniach małe kuleczki wielkości pralinek lub orzecha włoskiego.
Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Pomidora myjemy i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Ketchup, wodę i przecier łączymy ze sobą.
Gotujemy wodę na ryż, solimy i wkładamy torebki z ryżem na około 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbka będzie już prawie gotowa polewamy ją sosem pomidorowym, mieszamy, na wierzch wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i dusimy jeszcze z 5 minut.Zagęszczamy mąką i śmietanką.
Na talerzu układamy porcję ryżu, 3-4 kuleczki marchewkowego pure i pomidorową wątróbkę z sosem. Ozdabiamy marynowanymi cebulkami.
Smacznego :-)