Pomazánky

Opublikowano: 29.07.2014
Pomazánky
O czeskich pastach do pieczywa - pomazankach

Czesi kochają pieczywo. Jedzą go dużo i przywiązują ogromną wagę go jego jakości. Ale czym by było pieczywo bez dodatków? Jedną ze sztandarowych pozycji czeskiego menu są pomazánky*, czyli pasty do pieczywa. Robi się je głównie z masła, serów, jajek, warzyw. W zasadzie z prawie wszystkiego. Smaruje się nimi, zamiast masłem, kromki chleba lub weki. W wersji bardziej eleganckiej chlebíčký* ozdabia się plasterkami rzodkiewek, ogórka, paseczkami papryki i innymi świeżymi warzywami. Chlebíčký bardzo często są częścią studených mís*, bez których nie obejdzie się żadne elegancie przyjęcie.

*słowniczek czeskich słówek znajdziesz na końcu wpisu

Pomazánky przygotowuje się bardzo łatwo - z reguły wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu, dodajemy nieco płynu i miksujemy na gładką masę. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by utrzeć składniki ręcznie, zwłaszcza wtedy, przygotowujemy małą ilość pomazánky. Jeśli nie przepadacie za taką gładką konsystencją, niektóre składniki np. warzywa możecie drobno posiekać i dodać je na samym końcu, po zmiksowaniu bazy. Dobra pomazánka powinna być lekka i puszysta.

Tvarohová pomazánka

Pomazánky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60 masła
100g tłustego lub półtłustego twarogu
1 łyżeczka słodkiej papryki Prymat
1/2 łyżeczki kminku Prymat
1 łyżka ostrej musztardy Prymat
1 łyżka bardzo drobno posiekanej cebuli
2 łyżki tłustego mleka
Sól do smaku

Do rozdrabniacza wkładamy miękkie masło, twaróg, mleko i przyprawy. Miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt ścisła - tu dużo zależy od twarogu - możemy dodać nieco więcej mleka. Do gotowej masy dodajemy posiekaną cebulę i wszystko dokładnie mieszamy.

Šunková pomazánka

Pomazánky

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60g masła
100g szynki
2 jajka ugotowane na twardo
1 kiszony ogórek
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka ostrej musztardy Prymat
Sól

Do rozdrabniacza wkładamy miękkie masło, pokrojoną szynkę, lekko rozgniecione widelcem jajka, musztardę i śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy drobno posiekane ogórki i cebulę. Całość dokładnie mieszamy.

Słowniczek:

chlebíček - odpowiednik naszej kanapki, z reguły ładnie dekorowany
chuťovka - apetyczna przekąska np. chlebíček
studená misa - odpowiednik zimnej płyty
rautovka - mini chlebíček, taki na jeden kęs

prymat