Filary czeskiej kuchni: sýry cz. III

Opublikowano: 26.08.2014
Filary czeskiej kuchni: sýry cz. III
Miękkie sery dojrzewające

Olomoucké tvarůžky

 Filary czeskiej kuchni: sýry cz. III

Olomoucké tvarůžkyto chyba najbardziej rozpoznawalny z Czeskich serów. Jest specjalnością regionalną i wytwarza się go jedynie w jednej mleczarni w bliskich okolicach Ołomuńca.

Olomoucké tvarůžky są serem typu twarogowego, dojrzewającego. Robi się je z odtłuszczonego mleka i podpuszczki. Ich powierzchnia pokryta jest lepką mazią, w smaku są dość pikantne i mają bardzo charakterystyczny zapach. Ich zaletą jest fakt, że są bardzo zdrowe. W 100g sera jest mniej niż 1% tłuszczu za to aż 29g białka i 130mg wapnia.

Choć kilka lat temu Olomoucké tvarůžky otrzymały od Komisji Europejskiej znak „chronionego oznaczenia geograficznego”, nie są one absolutnie unikalne na skalę europejską. Podobne, choć nie takie same sery robią Niemcy (ser harceński), oraz Austriacy (ser quargel). Mimo podobnych metod produkcji, wszystkie trzy sery różnią się smakiem i aromatem, na które zasadniczy wpływ mają mikroorganizmy obecne w miejscu wytwarzania sera.

Filary czeskiej kuchni: sýry cz. III

Olomoucké tvarůžky znajdują szerokie zastosowanie w Czeskiej kuchni. Najczęściej panieruje się je i smaży, dodaje do pomazanek lub jako farsz do mięsa oraz pikantnych wypieków na bazie ciasta francuskiego.

 

Pivní sýr

 Filary czeskiej kuchni: sýry cz. III

W zasadzie każda większa czeska mleczarnia ma w swoim asortymencie „pivní sýr”. Nazwa może być nieco myląca, bo nie chodzi tu o ser z dodatkiem piwa, a o sery do piwa. Pivní sýr to typowe miękkie sery dojrzewające typu romadur. Choć oryginalnie pochodzą z Belgii, produkuje się je w wielu europejskich krajach.

Pivní sýry charakteryzują się bardzo ostrym i charakterystycznym zapachem oraz pikantnym, nieraz mocno słonym smakiem. Ich skórka pokryta jest żółtą lub pomarańczową mazią.

Pivní sýry służą przede wszystkim jako baza różnych przekąsek do piwa. Robi się z nich pomazanki oraz marynuje w oleju razem z cebulą, ostrą papryką i przyprawami.

prymat