Filary czeskiej kuchni: sýry cz. II

Hermelín
Historia produkcji serów typu Camembert w Czeskiej republice sięga lat dwudziestych ubiegłego wieku. Produkcję serów wzorowanych na Camembert z Normandii rozpoczął E. Reuppach Suchdol w swojej niewielkiej mleczarni w Fulneku. Ponieważ ser cieszył się dużym zainteresowaniem wśród klientów, zaczęły go produkować także inne mleczarnie na terenie całego kraju. Z początku ser sprzedawano pod nazwą „A’la Camembert”, jednak na początku lat 40 ubiegłego wieku, o prawa do nazwy upomnieli się Francuzi. Czesi uszanowali francuskie prawa patentowe i postanowili stworzyć własną markę, która miała być rozpoznawalna na całym świecie. Dyrektor jednej z mleczarni, P. Hojdar, zainspirowany białą i aksamitną pleśnią pokrywającą skórkę sera, zaproponował nazwę „Hermelín”, co w języku czeskim oznacza dosłownie gronostaja. Symbolem nowej marki stał się wizerunek króla w płaszczu obszytym futrem z białych gronostajów. W 1946 roku nazwa została opatentowana. Od tego czasu każdy ser typu camembert wyprodukowany na terenach byłej Czechosłowacji nazywany był „hermelinem, królem serów”.
Hermelín to zdecydowanie najpopularniejszy ser z białą pleśnią jaki można kupić w czeskich sklepach. W ciągu ostatnich kilku lat mleczarnie znacznie rozszerzyły asortyment hermelinów. Prócz wersji tradycyjnej, do sprzedaży wprowadzono sery z dodatkiem ziół, papryki, pieprzu, grzybów. Można też kupić hermelin o obniżonej zawartości tłuszczu. Hitem ostatnich kilku sezonów stały się hermeliny w wersji do grillowania i pieczenia w piekarniku.
O tym, że hermelin podbił serca wszystkich Czechów, świadczy fakt, że robi się z niego jedną z najbardziej popularnych przekąsek do piwa tzw. „nakládaný hermelín”. Krążki sera maceruje się w oleju z dodatkiem cebuli, ostrej papryki i aromatycznych przypraw. I trzeba przyznać, że tak przygotowany ser smakuje obłędnie.
Niva
Sery typu Roquefort z zieloną i zielono-niebiską pleśnią produkuje się w Czechach od lat trzydziestych ubiegłego wieku. W roku 1946 przyjęto dla nich nazwę Niva, aby nie narażać się na łamanie Francuskich praw patentowych, dotyczących nazwy Roquefort.
Po podziale Czechosłowacji sery Niva produkowane są zarówno w Czechach jak i na Słowacji. W Czechach produkuje się głównie Nivę z niebieską pleśnią, na Słowacji występują także wersje ze srebrną pleśnią, oraz aromatyzowane papryką lub figami.
Z sera Niva robi się najczęściej pomazánky. Dość popularnym daniem jest także pierś z kurczaka faszerowana Nivą lub kotlety z kurczaka w kremowym sosie z Nivy.