Półkrwiste mięsko.

Opublikowano: 15.12.2012
Autor: miszelka
Półkrwiste mięsko.
Delikatne mięso polędwicy wieprzowej z orzechami włoskimi.

Czy każdy lubi krwiste lub nawet tylko lekko zaróżówione mięso?
Napewno nie.
Ale czy próbowałeś?
A!!!! I tu Cie mam.

Czas spróbować.

Polędwica  w sosie śmietankowym z orzechami włoskimi.

NA porcję dla dwóch osób potrzeba:

- 1 polędwica wieprzowa
- 0,5 szklanki rosołu
- 50 g sera twarogowego
- 5 szt. orzechów włoskich

do przyprawienia:
sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa tarta, sok z cytryny

do smażenia: 1łyżka masła i 1 łyżka oleju

Mięso natrzeć pieprzem i gałką muszkatołową.
Olej z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Smażyć na ostrym ogniu z dwóch stron do zrumienienia się.
Polędwice połozyć na desce i przykryć lub owinąć folią aluminiową na około 10 minut.
Orzechy obrać i pokroić.
Na patelnię, na której smażyła się polędwica wlać rosół, dodać roztarty ser z orzechami. Gotować do zredukowania się sosu. Doprawić do smaku. 
Mięso kroić w plastry i podawać z sosem.

 

prymat