Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pokrzywy w kuchni

Już Słowianie docenili pokrzywę i jej magiczne właściwości. W przeddzień święta Jana wiązali przed chatami wiechy z pokrzywami które miały chronić ich zasiewy od uroków. W XVII wieku  sporządzano z pokrzyw tkaniny, miały one także odstraszyć demony.Pokrzywy przez wielu z nas są traktowane jako chwast, który wyrywamy, przechodzimy koło niego obojętnie i niszczymy. A szkoda bo jest to bardzo pożyteczna i zdrowa roślina. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów.

Już Słowianie docenili pokrzywę i jej magiczne właściwości. W przeddzień święta Jana wiązali przed chatami wiechy z pokrzywami które miały chronić ich zasiewy od uroków. W XVII wieku  sporządzano z pokrzyw tkaniny, miały one także odstraszyć demony.

Pokrzywy przez wielu z nas są traktowane jako chwast, który wyrywamy, przechodzimy koło niego obojętnie i niszczymy. A szkoda bo jest to bardzo pożyteczna i zdrowa roślina. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów.

 

 

 

Pokrzywy w kuchni

Ja dodaję sparzone liście do szpinaku, robię z nich herbatkę która jest bardzo dobra na dolegliwości pęcherza bo ma właściwości moczopędne. Najlepsze są pokrzywy majowe bardzo młode, ale można już zrywać w kwietniu same czubki które wychodzą z ziemi, a później tylko liście. Wtedy są najlepsze.

Zrywamy je do czerwca kiedy to jeszcze nie zaczynają kwitnąć. Oczywiście zbieramy je z dala od spalin, w miejscach ustronnych, na łąkach.

Jest dobrym lekiem na anemię, zwiększa przyrost hemoglobiny, posiada dużo mikroelementów. Usuwa toksyny z organizmu, poprawia prace wątroby i zmniejsza nadmierną potliwość. Można gotować na niej zupy, dodawać do twarogu, robić jajecznicę, omlety, pasty, dodawać do sałatek. Przed spożyciem należy je jedynie sparzyć w temp. ok. 60°C.

 

 

Pokrzywy w kuchni

 



Bardzo dobra jest kuracja wiosenna oczyszczającą. W sokowirówce wyciskamy sok z młodych pokrzyw i piejmy codziennie 1-2 łyżki przez dwa tygodnie.Można do soku dodawać cytrynę, miód.
Po co kupować pokrzywę w sklepie zielarskim skoro możemy mieć ją za darmo.

Liście pokrzywy zawierają dużo witaminy C, chlorofil, karoteny, ksantofil, , witaminę  K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy , z kolei korzeń pokrzywy zawiera wapń, fosfor, żelazo. Polecana jest przy anemii, nieżytach żołądka, chorobach wątroby, niedokrwistości, pobudza przemianę materii. Ma właściwości antybakteryjne. Nie tylko liście ale tez korzenie są cenne. Sporządza się z nich napar z ususzonych korzeni. Polecany jest przy anemii i osłabieniu.


Z pokrzywy można zrobić zupę. Wystarczy kilka garści młodych liści pokrzyw umyć dokładnie, sparzyć wrzątkiem i przesmażać na maśle z dodatkiem czosnku. Zmiksować blenderem, dodawać wywar warzywny, i zabielić śmietaną z mąką. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem.


Dlaczego pokrzywa parzy?
Otóż posiada ona cienkie włoski w których aplikuje mieszankę kwasu mrówkowego i histaminy. Jest to jej ochrona przed intruzami. Dlatego warto zbierać pokrzywy przez rękawice i ustrzec się bąbli i poparzeń.
Ma bardzo dobry wpływ na skore głowy, włosy i paznokcie. Dodawana jest do szamponów, działa przeciwzapalnie, wzmacniająco, redukuję łojotok skóry.

Już Syreniusz wspomina, że liście pokrzywy gotowane w winie „leczyły i czyściły żołądek, kurczenie w kiszkach i wywrotności w żywocie rozpędzały, zaś pokrzywy młode ze ślimakami gotowane żołądek zmiękczały”


Szpinak z pokrzywami

 

 

Pokrzywy w kuchni



1/2 kg szpinaku świeżego
30 dkg pokrzywy młode listki
2 ząbki czosnku
2 łyżki płatków owsianych
pieprz kolorowy ziarna młynek
sól czosnkowa młynek
 olej

Szpinak myję dokładnie, następnie sparzyłam gorącą wodą. Przecedziłam na durszlaku i pokroiłam na małe kawałki liście. Pokrzywy młode zbiera się czubki tylko umyłam dokładnie. Sparzyłam gorącą wodą żeby nie parzyły nas. Odcedziłam na durszalku i pokroiłam. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmażam szpinak razem z pokrzywami. Pod koniec dodaję sprasowany czosnek, sól czosnkową,. pieprz, płatki owsiane i jeszcze chwilę przesmażam. Można dodać śmietanę słodką ale ja wole wersję bez.

Omlet z pokrzywami

 

 

4 jaja

sól czosnkowa do smaku

pieprz do smaku

3 garście młodych liści pokrzyw

5 pomidorków koktajlowych

1/3 brokuła

sól, cukier szczypta

kwiaty bratka

1 łyżka sera tartego żółtego

1 łyżka masła klarowanego

1/2 papryczki chili

 

 

Pokrzywy w kuchni

 

 

Liście pokrzywy dokładnie płuczę kilka razy. Następnie przelałam gorącą wodą. Różyczki brokuła dzielę na mniejsze. Gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru.

Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli. Dodaję żółtka i dalej ubijam aż masa będzie puszysta, dojdę sól czosnkową i pieprze. Mieszam ją z pokrzywą i brokułem. Na patelni rozpuszczam masło, wylewam masę jajeczną. Smażę na wolnym ogniu, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe które pokroiłam na pół, pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Smażę około 40 minut aż masa się zetnie. Pod koniec posypuję serem startym i dodaję kwiaty bratka.

 

Pokrzywy w kuchni

 

Pokrzywowy torcik pod bratkami

 

Pokrzywy w kuchni

 

300 g makaronu spaghetti
3 jajka
130 ml mleka
100 gram sera twardego bursztyn
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
25 dkg pokrzyw świeżych
5 parówki z szynki
5 pomidorków koktajlowych
5 oliwek zielonych
1 papryczka chilii
natka pietruszki
olej rzepakowy
1 cebula czerwona
5 dkg sera błękitnego

 

Pokrzywy w kuchni

 

 

 

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Pokrzywy myję dokładnie, i sparzam wrzątkiem. Odcedzam, następnie kroję nożem i przesmażam na patelni na oleju, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz. Pokrzywy trzeba zbierać młode z dala od spalin. Do formy okrągłej średnica 25 cm przekładam połowę makaronu, dodaję szpinak, kolejna warstwa makaronu. W miseczce rozbijam jajka, dodaję mleko, sól, pieprz, ser starty. Mieszam i wylewam na makaron. Parówki kroję na 3 części. Każdą cześć nacinam na krzyż i układam na torciku w zagłębieniach. Z cebuli robię kwiatka, układam pomidorki koktajlowe. Wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 160 stopni. Wyjmuję dodaję kawałki papryczki chili, oliwki ser lazur i wstawiam na kolejne 10 minut. Przed podaniem dekoruję pietruszką i bratkami.

 

Pokrzywy w kuchni

 



Udka wyluzowane z pokrzywami


Pokrzywy w kuchni

 

 

4 jaja

sól czosnkowa do smaku

pieprz do smaku

3 garście młodych liści pokrzyw

5 pomidorków koktajlowych

1/3 brokuła

sól, cukier szczypta

kwiaty bratka

1 łyżka sera tartego żółtego

1 łyżka masła klarowanego

1/2 papryczki chili

Udka wyluzowuje. Czyli delikatnie zdejmuje skórę do miejsca kostki, nacinając nożem ścięgna w miejscach w których nie odchodzi. Następnie mięso odcinam nożem od kości. Kość odcinam zostawiając kostkę i skórę która na niej pozostaje. Mięso miele maszynką, razem z cebulą i ząbkami czosnku. dodaje sól, pieprz, majeranek roztarty.

Pokrzywy dokładnie myję, sparzam gorącą wodą. Też miele maszynką do mięsa. Bułkę moczę w zimnej wodzie i mocno odsączam. Dodaję razem z jajkiem.Masę dokładnie wyrabiam. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru szczypta. Skórę udek napełniam farszem mięsnym, dodaję całe różyczki brokuła. Następnie zszywam grubą nitką tak żeby farsz trzymał się. Smażę na wolnym ogniu na oleju około 45 minut podlewając zimną wodą od czasu do czasu

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak