Szynki iberyjskie wytwarzane są na południu Hiszpanii i Portugalii z mięsa czarnych i białych świń iberyjskich.
Są różne gatunki szynek.
Jamon iberico de pienso- szynka ze świń karmionych tylko ziarnami zbóż, ten rodzaj szynki jest słoby pod względem jakości.
Jamon iberico de recebo- świnie karmione są ziarnami zbóż i żołędziami.
Jamon iberico de bellote- najbardziej poszukiwany gatunek szynki. Świnie żyją na wolności, karmione są tylko żołędziami. Mięso szynek ma wspaniały aromat i smak.
Degustując szynki iberyjskie na targu żywności w Barcelonie sprawdziłam to na włanej skórze i potwierdzam, że najlepsze szynki iberyjskie to jamon iberico de bellote.Mają cudowny smak, rozpływają się w ustach, ich wspaniały zapach delikatnie pieści nasze zmysły. Jest cudownie.
Podobno w Katalonii jest taki zwyczaj, jak szef chce wyróznić swojego pracownika to obdarowuje go szynką iberyjską- jamon iberico de bellote.Coś wspaniałego.
Szynki iberyjskie na targu żywności
To już koniec mojej wizyty w Barcelonie.Długo pozostanie ona w mojej pamięci, jej smaki, zapachy, zabytki,słońce, plaża i morze.Do zobaczenia Barcelono.Łza kręci mi się w oku.