Pleśniak

Ciasto:
- szklanka cukru
- 250g margaryny
- 3 duże żółtka
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki śmietany
- łyżka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ciut olejku wan.
Dodatkowo:
- dżem z czarnych porzeczek lub śliwek (ważne by był kwaśny)
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
- budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
Dużą blaszkę do pieczenia posmarować margaryną i obsypać mąką.
Połączyć składniki na ciasto (oprócz kakao) i dokładnie je zagnieść. Podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich wgnieść kakao, porządnie wyrobić.
Jedną jasną częścią wylepić spód formy (położyć do lodówki), a dwie pozostałe schować na około godzinę do zamrażarki.
Nagrzać piekarnik do 180st.
Dżem rozsmarować na spodzie, którym wylepiliśmy formę. Zetrzeć na tarce lekko zmrożone ciasto ciemne.
Do dużego garnka wlać białka, dodać ciut soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a na końcu delikatnie wmieszać budyń. Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciemne ciasto i zetrzeć ostatnią część ciasta, jasną.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut, aż nabierze ładnego koloru.
Polecam!
Ciasto jest naprawdę pyszne!