Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plecionka karmelowa z orzechami

Idealna na śniadanie. Idealna na deser. Idealna na kolację. Z kakao. Herbatą. Szklanką mleka. Możecie wyrobić ciasto wieczorem, wsadzić na noc do lodówki a rano tylko upiec. ZAKOCHACIE SIĘ. Wiem to :-)

Plecionka karmelowa z orzechami


Składniki na 2 sztuki:

  • 1/2 kg mąki
  • 20g drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 80g masła, roztopionego
  • jajko
  • 1/2  łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

  • 1/2  puszki masy krówkowej
  • szklanka zmielonych grubo orzechów włoskich
  • jajko do posmarowania

 

1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże.

2. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajko, wlać roztopione masło i mleko z drożdżami. Wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, aż podwoi objętość. Można też wstawić je do lodówki na noc.

3. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt na dużej stolnicy podsypanej mąką. Na wierzchu rozsmarować pół puszki masy krówkowej, obficie posypać orzechami. Prostokąt podzielić na pół. Każdą część zwinąć w rulon i przeciąć ostrym nożem wzdłuż. Spleść ze sobą i ułożyć w keksówkach (wyłożonych papierem do pieczenia) lub położyć obok siebie na blaszce do pieczenia.

4. Odstawić na ok 40 minut do napuszenia.

5. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem.

6. Piec w temp. 180st.

Smacznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak