Owies uprawiany był w Europie już w epoce brązu. Przez całe tysiąclecia traktowany był głównie jako skuteczny lek o działaniu wykrztuśnym, wzmacniającym i wspomagającym pracę nerek i żołądka. Dopiero w XVIII wieku zaczęto wypiekać z niego chleb i spożywać go w celach nie tylko leczniczych.
Owies w porównaniu do innych zbóż zawiera najwięcej błonnika i beta-glukanu, który działa osłaniająco na ściany żołądka, toteż zalecany jest przy schorzeniach układu pokarmowego. Zawiera także najwięcej ze wszystkich zbóż- tłuszczu, który bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm nie umie wytworzyć tych kwasów samodzielnie, a mają one bardzo duże znaczenie w leczeniu miażdżycy. Owies posiada również mnóstwo aminokwasów.
W sklepach można spotkać trzy rodzaje płatków, które pod względem właściwości odżywczych nie różnią się od siebie:
- zwykłe – produkowane są z całego obłuskanego ziarna, przed podaniem konieczne jest ich ugotowanie
- górskie- produkowane są z łamanego lub krojonego ziarna, przed spożyciem konieczne jest ich zagotowanie
- błyskawiczne- produkowane z pokrojonego ziarna poddanego obróbce hydrotermicznej, przed podaniem należy je zalać wrzątkiem
Płatki owsiane są bogate w witaminy B1,B6,E,PP oraz sole mineralne: magnez, selen, żelazo, cynk, potas. Płatki zawierają kwas pantotenowy, który pomaga w zwalczaniu zmęczenia podczas wysiłku fizycznego lub umysłowego oraz posiadają substancję, która ma działanie antydepresyjne i poprawiające nastrój. Wysoka zawartość magnezu zapobiega zawałom serca i udarom mózgu, poprzez rozluźnianie naczyń krwionośnych. Płatki zawierają awentramidy, substancje które pomagają chronić organizm przed miażdżycą, poprzez blokowanie tworzenia się nowych złogów tłuszczowych. Dodatkowo płatki zawierają przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia, obniżają poziom cukru we krwi, gdyż mają niski poziom indeksu glikemicznego i nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny po zjedzeniu płatków. Wykazują też działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartości kwasu oleinowego. Płatki owsiane mają zbawienny wpływ na układ trawienny. Przede wszystkim duża zawartość błonnika zapobiega zaparciom i wzdęciom oraz usprawnia pracę jelit. Daje także uczcie sytości, pomagając zwalczać podjadanie między posiłkami i spożywanie wysokokalorycznych potraw. Płatki często są podstawą wielu diet i ze względu na niską kaloryczność, polecane są osobom dbającym o figurę. Płatki polecane są także sportowcom, gdyż zwiększają wytrzymałość fizyczną organizmu i wzmacniają mięśnie.
Płatki owsiane spożywa się zazwyczaj z mlekiem lub jogurtem. Do owsianki warto dodać ulubione owoce i cynamon. Płatki są składnikiem wielu ciast, ciasteczek, batoników czy racuchów, a także musli oraz pieczywa.
Warto wprowadzić płatki do swojego jadłospisu. Poniżej może propozycje dań na słodko z użyciem płatków owsianych :)
Mazurek owsiany
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 12 %
powidła śliwkowe
masa owsiana:
125 g margaryny
1/2 szklanki cukru
2,5 szklanki płatków owsianych
2 białka
olejek migdałowy- według uznania (około 1/2)
Przygotowanie:
1. Z podanych składników, wyrobić elastyczne ciasto i wyłożyć je na blaszce do pieczenia. (Można wcześniej je schłodzić)
2. Masa owsiana: margarynę roztopić, dodać do niej cukier i płatki owsiane, wymieszać i ostudzić. Ubić pianę z białek i wraz z olejkiem migdałowym dodać do owsianej masy.
3. Wyłożone na blaszce ciasto posmarować gęsto powidłami śliwkowymi, następnie wyłożyć masę z płatków owsianych i piec ciasto w 180 stopniach przez 45 minut.
Ciasteczka owsiane
Składniki:
250 g płatków owsianych
150 g masła lub margaryny
100 g cukru
150 g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść żurawiny suszonej
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane podsmażyć w rondelku, bez dodatku tłuszczu, na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się lekko zrumienią. Następnie ostudzić.
2. Gdy płatki ostygną dodać do nich żółtka, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, żurawinę,cukier wraz z cukrem waniliowym, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Z masy formować małe ciasteczka i piec je w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Placuszki owsiane twarogowo-bananowe
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
250 g twarogu półtłustego
mleko do namoczenia płatków
6 łyżek mąki pszennej
olej
cukier puder
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zalać mlekiem i namaczać je około 20 minut.
2. Twaróg rozgnieść widelcem, banana obrać i także rozgnieść, dodać jajka, mąkę i wymieszać. Następnie dodać namoczone wcześniej płatki i całość dokładnie wymieszać.
3. Placuszki smażyć na niewielkiej ilości oleju. Po upieczeniu z obu stron, odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.