Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.

Opublikowano: 16.11.2014
Autor: Ola1984
Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.
Płatki owsiane to skarbnica witamin i cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Warto sięgać po nie jak najczęściej, bo są idealne nie tylko na pożywne, pełnowartościowe śniadanie, ale także na deser czy zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Popularna owsianka przeżywa właśnie swój renesans. Podawana na wiele sposobów, gotowana i pieczona, osłodzona prawdziwym miodem lub podawana w wersji wytrawnej. Wzbogacona dodatkiem owoców, orzechów i ziaren, łączona z mniej lub bardziej nietypowymi składnikami. W każdym wydaniu dobra, pożywna i bogata w cenne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Prof. Henryk Gąsiorowski, propagator produktów zbożowych nie bez powodu określił płatki owsiane produktem XXI wieku.
Owsianka to idealna propozycja na pożywne i pełnowartościowe śniadanie. Jest cennym źródłem węglowodanów złożonych, niezbędnych sportowcom, osobom pracującym fizycznie oraz dzieciom, młodzieży i osobom intensywnie pracującym umysłowo.
Płatki owsiane bogate są w korzystny dla naszego przewodu pokarmowego błonnik rozpuszczalny (tzw. beta gluten), który daje uczucie sytości na długie godziny, a ponadto oczyszcza nasz organizm z toksyn, reguluje poziom glukozy w krwi, pobudza pracę układu trawiennego, wspomaga przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu (LDL) oraz wspiera nasz układ odpornościowy i pomaga zwalczać infekcje.
Płatki owsiane są także cennym źródłem przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki i spowalniających procesy starzenia się skóry. Włączając do swojego jadłospisu płatki owsiane możemy być pewni, że nasza skóra będzie odpowiednio nawilżona, a włosy odzyskają swój blask i staną się mocniejsze.
Płatki owsiane bogate są również w substancje (kwas pantotenowy oraz wit. B1), które korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy, niwelując uczucie zmęczenia, rozdrażnienia czy złego nastroju. Substancje te niezbędne są dla naszego organizmu szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy niedostateczna ilość słońca, ma realny wpływ na nasze samopoczucie.
Witamina PP (B3) oraz B6 zawarte w płatka owsianych korzystnie wpływają na koncentracje i zapamiętywanie, z tego też względu ich spożycie zalecane jest szczególnie osobom intensywnie uczącym się oraz dzieciom w wieku szkolnym. Zawarta w płatkach witamina E korzystnie wpływa na nasz wzrok, poprawia kondycję naszej skóry, zapobiega chorobom serca i nowotworom.
Potrawy z ziarnem owsa to również skarbnica cennych dla naszego zdrowia mikroelementów: wapnia, magnez, żelazo, fosfor , mangan, potasu oraz krzemu i cynku które mają korzystny wpływ na wzmocnienie tkanki łącznej, kości i skóry.
Płatki owsiane zawierają najwięcej tłuszczu spośród wszystkich zbóż, są to jednak tłuszcze zdrowe i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) , łagodzą podrażnienia błon śluzowych, nawilżają skórę, przeciwdziałają miażdżycy oraz chronią przed nowotworami.

Nie sposób ocenić dobroczynnego działania płatków owsianych na nasze zdrowie. Dzięki niskiej kaloryczności mogą jeść je osoby na diecie, niski indeks glikemiczny sprawia, że jest to produkt idealny dla cukrzyków, dobre węglowodany zawarte w płatkach dadzą siłę pracującym fizycznie, oraz wspomogą procesy zapamiętywania, tak ważne dla dzieci w okresie intensywnego uczenia się. Również osoby na diecie, powinny zadbać o to, aby płatki owsiane na stałe zagościły w ich jadłospisie. Bez względu na to czy sięgniemy po płatki owsiane zwykłe (otrzymane z całego ziarna), po górskie (z ziarna pokrojonego) lub błyskawiczne (rozdrobnione i poddane obróbce hydrotermicznej), będziemy mieć pewność, że sięgamy po produkt zdrowy i pełnowartościowy.
Z płatków można przygotować klasyczną owsiankę, ale idealnie sprawdzą się także w ciastach, muffinkach, deserach czy jako składnik domowej granoli. Warto użyć ich jako panierki do kotletów z chudego drobiowego mięsa, podprażyć na patelni i dodać do sałatek lub po prostu domowym sposobem przerobić na mąkę.


Owsianka z owocami

Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.

Składniki:
250 ml mleka
3 łyżki płatków owsianych
1 kiwi
5 truskawek
1/2 pomarańczy
orzechy laskowe
szczypta soli
2 łyżeczki miodu
gorzkie kakao (do posypania)

Mleko podgrzać. Wsypać płatki, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać miód. Wymieszać. Owsiankę przełożyć do miski, dodać orzechy, obrane i pokrojone kiwi i pomarańczę oraz truskawki. Posypać gorzkim kakao. Podawać od razu.

 

 


Owsianka z jagodami i orzechami laskowymi 

Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.
Składniki:
300 ml mleka
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 łyżki miodu
3 łyżki jagód
2 łyżki orzechów (laskowe, włoskie)
1 szczypta cynamonu


Mleko zagotować. Wrzucić owsiankę i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do zagęszczenia. Dodać miód, posiekane orzechy i jagody, posypać cynamonem. Podawać gorącą.

 

 

 

 

Owsinka z suszonymi śliwkami

Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.
Składniki:
300 ml mleka (ja użyłam 0,5 %)
3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżeczki otrębów pszennych
3 suszone śliwki
2 łyżeczki rodzynek
1/2 łyżki ziaren słonecznika (lub posiekane orzechy włoskie)
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu


Do kubka wlewamy mleko i podgrzewamy je przez około 1 minuty w mikrofalówce. Do mleka dosypujemy płatki i otręby. Mieszamy i podgrzewamy kolejną minutę (uwaga! może kipieć). Wyciągamy dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przykrywamy na chwilę. Po czym zjadamy ze smakiem.

Deser z domową granolą i prażonymi jabłkami

Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.
Składniki (na 3 szklanki 250 ml):
15 łyżek domowej granoli
400 ml jogurtu greckiego
1 łyżka płynnego miodu
2 średnie jabłka
1/2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać jabłka. Skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon i cukier, podlać dwoma łyżkami wody. Podsmażyć 2-3 minuty, do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale jędrne. Odstawić do wystudzenia. Jogurt wymieszać z miodem. W szklanka układać warstwami po 5 łyżek granoli, jogurt i prażone jabłka. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu.

 

 
Ciasto owsiane z żurawiną 

Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.
Składniki:
1 1/2 szklanki górskich płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów pszennych
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml jogurtu naturalnego 0%
1 duże jajko
1/2 szklanki suszonej żurawiny (lub rodzynek)
1/2 łyżeczki soli

Na suchej patelni uprażyć na złoto płatki owsiane, siemię, sezam i otręby. Zmielić w robocie na drobno. Przesypać do miski, dodać sól, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać. Jajko roztrzepać z miodem i jogurtem. Dodać do suchych składników i wymieszać. Dodać żurawinę. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Przed rozkrojeniem wystudzić.

Domowa granola z płatkami owsianymi

Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.
Składniki:
300 g płatków owsianych górskich
70 g wiórków kokosowych
70 g posiekanych orzechów włoskich
70 g ziaren słonecznika
70 g pestek dyni
70 g ziaren sezamu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
100 g suszonej żurawiny
180 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
3 łyżki oleju
125 ml płynnego miodu
3 łyżki cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżeczki esencji z wanilii

Płatki, wiórki, orzechy, cynamon, pestki dyni, sezam i ziarna słonecznika wymieszać w misce. Dodać miód, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt, olej i sok jabłkowy. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Równomiernie wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30-35 minut do zarumienienia. Zawartość blaszki mieszać kilkukrotnie co 7-8 minut, pilnując aby granola się nie przypaliła. Wyciągnąć z piekarnika, dodać suszoną żurawinę, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

Muffinki z płatkami owsianymi i czekoladą

Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.
Składniki:
Suche:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (szklanka250 ml)
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu

Mokre:
1 jajko (lub 2 małe)
80 ml oleju
3/4 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

50 g gorzkiej czekolady

W jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy składniki mokre. Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy tylko do połączenia się składników. Dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Ciasto wkładamy do formy wyłożonej papilotkami i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 min. do suchego patyczka.

Ciastka z płatkami pszennymi i owsianym

Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.
Składniki
1 szklanka* płatków pszennych
1 szklanka płatków owsianych
2 jajka
100 g masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 (może być mniej) szklanka cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka płatków migdałowych
*szklanka 250 ml
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Masło roztapiamy w mikrofalówce lub na gazie. Do suchych składników dodajemy jajka i masło, mieszamy łyżką. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe ciasteczka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut na złoty kolor.


Koktajl z płatkami owsianymi 

Płatki owsiane nie tylko na śniadanie.
Składniki (na 4 porcje):
500 ml maślanki (można zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym)
250 ml mleka (2 %)
300 g truskawek
2 duże gruszki
3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki (lub według uznania) naturalnego miodu

Do blendera wlać maślankę i mleko, wsypać płatki owsiane. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki i gruszki wrzucić do miksera i dodać miód. Wszystko dokładnie zmiksować. Koktajl podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.

 

prymat