Placuszki z jabłkami na śniadanko
Placki z maślanki z jabłkami.
Składniki na 4 porcje;
2 jabłka,
200 g serka waniliowego
80 g masła,
3 łyżki soku z cytryny,
1 szczypta soli
300 g mąki pszennej tortowej,
0,25 l maślanki,
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka obieramy kroimy w plastry skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło - 40 g roztapiamy na patelni.
Jajka mieszamy z cukrem i solą .
Dolewamy maślankę i wystudzone masło .
Mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie dosypujemy do ciasta.
Resztę masła rozpuszczamy na patelni , nakładamy po 4 porcje ciasta , a na każdą kładziemy po plasterku jabłka.
Smażymy 3 minuty z każdej strony .
Z porcji wychodzi około 16 placków czyli 4 porcje.
.Podajemy z serkiem waniliowym.
Delikatne w smaku placuszki dla każdego