Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ach te placki

Dwie propozycje placków mojego pomysłu. Nietypowe połączenia,ciekawy smak. Warto spróbować.

                    Rajskie jabłuszko z serem

 

Placki ach te placki

   


                               Składniki:

                              jabłko duże,
                       3  
serki topione trójkąciki,
                  1/2 szklanki mąki pszennej,
                                 1   jajko,
                        1 łyżka majonezu
                           1 łyżka oleju,
                           mleko ile zabierze ciasto
                    sos  czosnkowy jako dodatek

 

       Placki ach te placki

         

Sposób wykonania.:

        Umyte jabłka kroimy w cienkiego około 2-3 mm plastry.

Z mąki , jajka , majonezu i odrobiny mleka robimy ciasto naleśnikowe. Mleka wlewamy tak by ciasto miało pół gęstą konsystencje.

Serki topione, ja używam z ziołami kroimy w plasterki .

Na 3 plastry jabłka układamy serek topiony przykrywamy pozostałymi 3 plastrami jabłka i lekko dociskamy.

Tak przygotowane jabłka obtaczamy w cieście naleśnikowymi i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z sosem  czosnkowym.



Drugą moją propozycją są placki, które nazwałam :

 

 

 

                Lazurowe wybrzeże

 



 

Placki ach te placki

 

    MASA:
    5 łyżeczek majonezu 
    160 g papryki marynowanej węgierskiej Smak,
    120 g groszku konserwowego,
    4 łyżki natki pietruszki,
    2 jajka,
    200 g grzybków marynowanych
    3
  ziemniaki duże,
    1  
cebula biała,
    3 szczypty pieprzu czarnego ziarnistego Prymat świeżo zmielonego,

    sól do smaku,
    2 szczypty curry Prymat,
    12 łyżek mąki tortowej,
    olej do smażenia,


    SOS:
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka śmietany,
    2 łyżki natki  pietruszki,
   
ogórek gruntowy,
    1 szczypta pieprzu czarnego ziarnistego Prymat świeżo zmielonego.




Masa:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Paprykę kroimy na małe kawałki. Groszek odcedzamy od zalewy. Cebule obieramy i ścieramy na tarce tj ziemniaki.

Wszystkie pozostałe składniki na masę łączymy ze sobą . Doprawiamy do smaku i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Sos;

Łączymy majonez, śmietanę , natkę pietruszki.

Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy nadmiar soku i dodajemy do sosu majonezowo-śmietanowego.

Mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Na każdy placek nakładamy po łyżeczce sosu.

Ozdabiamy plasterkami rzodkiewki.

Podajemy na ciepło.

Robione i wymyślone pierwszy raz ale smakują wyśmienicie. Degustacje przeprowadziły moje dzieci i zjadły ze smakiem.

 

   Placki ach te placki

IZABELA29 28.11.2012 18:05
dziękuję ...
bietka 28.11.2012 17:09
ale smacznie wyglądają te placki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak