Placki ach te placki
Rajskie jabłuszko z serem
Składniki:
2 jabłko duże,
3 serki topione trójkąciki,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżka majonezu
1 łyżka oleju,
mleko ile zabierze ciasto
sos czosnkowy jako dodatek
Sposób wykonania.:
Umyte jabłka kroimy w cienkiego około 2-3 mm plastry.
Z mąki , jajka , majonezu i odrobiny mleka robimy ciasto naleśnikowe. Mleka wlewamy tak by ciasto miało pół gęstą konsystencje.
Serki topione, ja używam z ziołami kroimy w plasterki .
Na 3 plastry jabłka układamy serek topiony przykrywamy pozostałymi 3 plastrami jabłka i lekko dociskamy.
Tak przygotowane jabłka obtaczamy w cieście naleśnikowymi i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z sosem czosnkowym.
Drugą moją propozycją są placki, które nazwałam :
Lazurowe wybrzeże
MASA:
5 łyżeczek majonezu
160 g papryki marynowanej węgierskiej Smak,
120 g groszku konserwowego,
4 łyżki natki pietruszki,
2 jajka,
200 g grzybków marynowanych
3 ziemniaki duże,
1 cebula biała,
3 szczypty pieprzu czarnego ziarnistego Prymat świeżo zmielonego,
sól do smaku,
2 szczypty curry Prymat,
12 łyżek mąki tortowej,
olej do smażenia,
SOS:
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany,
2 łyżki natki pietruszki,
2 ogórek gruntowy,
1 szczypta pieprzu czarnego ziarnistego Prymat świeżo zmielonego.
Masa:
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Paprykę kroimy na małe kawałki. Groszek odcedzamy od zalewy. Cebule obieramy i ścieramy na tarce tj ziemniaki.
Wszystkie pozostałe składniki na masę łączymy ze sobą . Doprawiamy do smaku i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Sos;
Łączymy majonez, śmietanę , natkę pietruszki.
Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy nadmiar soku i dodajemy do sosu majonezowo-śmietanowego.
Mieszamy i doprawiamy pieprzem.
Na każdy placek nakładamy po łyżeczce sosu.
Ozdabiamy plasterkami rzodkiewki.
Podajemy na ciepło.
Robione i wymyślone pierwszy raz ale smakują wyśmienicie. Degustacje przeprowadziły moje dzieci i zjadły ze smakiem.