Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ

Dziś truskawkowo. Pysznie. No idealnie. Kruchy spód, warstwa soczystych truskawek, chrrrupiąca beza na górze.
PLACEK Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ

Składniki na ciasto:
  • 400g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 250g margaryny
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
 
Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem, solą i siekamy nożem z margaryną.
Dodajemy żółtka i krótko wyrabiamy.
Wykładamy spód i boki formy do pieczenia, podpiekamy 20 minut w temp 180st.
 
 
Dodatkowo:
  • kg truskawek
  • 5 białek
  • ciut soli
  • 250g cukru
  • bułka tarta
 
Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki.
Białka ubijamy mocno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier.
 
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę.
 
Wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp 175 stopni, a następnie 10 w temp 125st .
Smacznego :)

06.06.2013 03:17
Super!!!!! Jest jeszce w piecu hehe ale wyglada pysznie !!! Pozd. z USA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak