Dziś truskawkowo. Pysznie. No idealnie. Kruchy spód, warstwa soczystych truskawek, chrrrupiąca beza na górze.

Składniki na ciasto:
- 400g mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 250g margaryny
- 5 żółtek
- szczypta soli
Mąkę mieszamy z proszkiem, cukrem, solą i siekamy nożem z margaryną.
Dodajemy żółtka i krótko wyrabiamy.
Wykładamy spód i boki formy do pieczenia, podpiekamy 20 minut w temp 180st.
Dodatkowo:
- kg truskawek
- 5 białek
- ciut soli
- 250g cukru
- bułka tarta
Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki.
Białka ubijamy mocno ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę.
Wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temp 175 stopni, a następnie 10 w temp 125st .
Smacznego :)