Pizza- włoski przysmak

Opublikowano: 30.01.2016
Autor: kuchcik89
Pizza- włoski przysmak
Pizza jest włoską potrawą, znaną i serwowaną na całym świecie. Pizza jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego, pokrytego warstwą farszu. Jej obowiązkowymi składnikami są starty ser mozzarella, sos pomidorowy i przyprawy – oregano i bazylia. Farsze na pizzę składają się z różnorodnych składników, które można dobrać według własnych upodobań. Pizze piecze się w mocno nagrzanych piecach i podaje na gorąco. Potrawę podobną do pizzy podawali już starożytni Grecy

Pizza jest włoską potrawą, znaną i serwowaną na całym świecie. Pizza jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego, pokrytego warstwą farszu. Jej obowiązkowymi składnikami są starty ser mozzarella, sos pomidorowy i przyprawy – oregano i bazylia. Farsze na pizzę składają się z różnorodnych składników, które można dobrać według własnych upodobań. Pizze piecze się w mocno nagrzanych piecach i podaje na gorąco.

Potrawę podobną do pizzy podawali już starożytni Grecy i Rzymianie. Miała ona postać płaskich chlebów, nasmarowanych oliwą i podawanych z ziołami. Można pokusić się o stwierdzenie, że początków pizzy należy doszukiwać się już w czasach przed naszą erą :)

Pizze serwowane są  w specjalnych lokalach- pizzeriach oraz w restauracjach i barach. W sprzedaży dostępne są pizze głęboko mrożone, które wystarczy odgrzać w piekarniku. Jednak, ja osobiście ich nie polecam. W ich składzie można znaleźć mnóstwo stabilizatorów smakowych i konserwantów, które nie wpływają dobrze na żołądek.  

Już niedługo- 9 lutego, przypada międzynarodowy dzień pizzy! Warto więc przyrządzić ją w domu, z ciasta drożdżowego i składników, które lubimy. Z pewnością będzie pyszna!

Poniżej przepis na domowa pizzę, która zawsze się udaje :)

Pizza- włoski przysmak

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
50 g drożdży
szklanka letniej wody
łyżka oleju
szczypta soli

1 mała papryka
150 g pieczarek
kilka plasterków szynki
kilka różyczek brokuła
2 ogórki konserwowe
kawałek żółtego sera
ketchup lub przecier pomidorowy
oregano
bazylia
zioła prowansalskie


Przygotowanie:
Mąkę, sól, wsypać do miski, dodać olej. Drożdże rozpuścić w szklance letniej wody i wlać do maki. Wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem (blacha może być prostokątna lub okrągła). Ciasto posmarować cienką warstwą ketchupu lub przecieru pomidorowego. Na ciasto kłaść pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę oraz paprykę. Następnie plasterki ogórka konserwowego i kawałki brokuła. Posypać przyprawami. Całość posypać startym serem żółtym. Pizze piec przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

prymat