Pierś jest jedną z najsmaczniejszych części kurczaka, zalecaną przez dietetyków jako produkt pełnowartościowy. Niska zawartości tłuszczu (zaledwie 3,7 g w 100 g) oraz stosunkowo niska kaloryczność (120 kcal w 100 g) sprawia, że chętnie sięgają po nią osoby odchudzający się oraz sportowcy. Pierś z kurczaka dzięki swoim właściwościom odżywczym zlecana jest także w diecie dzieci oraz osób z problemami układu pokarmowego. Dobrze przyrządzona, nie „przeciągnięta” jest soczysta, delikatna i bardzo smaczna. To przede wszystkim produkt wysokobiałkowy (21,8 g na 100 g). Białko zawarte w białym mięsie dostarcza niezbędnych aminokwasów, także tych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. W piersi znajdziemy też dużą zawartość witamin z grupy B, korzystnie wpływających na dobre samopoczucie oraz układ nerwowy, witaminę A odpowiedzialną za zdrowe oczy i wspomagającą układ odpornościowy oraz witaminę C, wzmacniającą naczynia krwionośne i pomagającą zwalczać infekcje. Pierś z kurczaka bogata jest także w potas, magnez, cynk i fosfor. To produkt świetnie wpływający na nasze zdrowie, lekkostrawny i nie zawierający węglowodanów.
Jak wybierać pierś z kurczaka
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kolor mięsa. Pierś powinna być koloru jasnoróżowego, bez przebarwień, błyszcząca i bez oznak wyschnięcia. Należy zwrócić także uwagę na zapach. Wszelka nieprzyjemna woń, powinna odwieść nas od zakupu produktu. Pierś (podobnie jak inne mięso) warto kupować u zaufanych sprzedawców. Należy unikać mięsa niewiadomego pochodzenia, a wybierając produkt sięgać po mięso mniejszej wielkości. Jeśli pierś jest nienaturalnie dużych rozmiarów lub w przekroju zauważymy pęcherzyki powietrza czy też małe dziurki najprawdopodobniej sztuka mięsa była szprycowana chemicznymi substancjami, w celu zwiększenia swojej masy.
Przechowywanie piersi z kurczaka
Świeże mięso należy przechowywać w specjalnej, poznaczonej do tego komorze lodówki nie dłużej niż 2 dni. Nie należy przechowywać mięsa w plastikowych woreczkach, a po zakupie od razu trzeba przełożyć mięso do pojemnika do przechowywania żywności lub ceramicznej czy też szklanej miski i przykryć talerzem. Jeśli mięso pakowane jest hermetycznie, może być przechowywane dłużej, według daty podanej na opakowaniu. Mięso, wcześniej umyte i osuszone można także zamrozić, w temperatury do -18 stopni. Mrożone piersi należy zużyć w przeciągu 7 miesięcy.
Pierś z kurczaka można przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Bardzo smaczna jest grillowana, gotowana na parze czy pieczona. Przygotowana w ten sposób jest także niskokaloryczna i dietetyczna. Pierś jest idealnym dodatkiem do dań z makaronem, zapiekanek, sałatek, zup i potrawek. Pierś będzie idealnym składnikiem nie tylko na danie obiadowe, ale pieczona czy gotowana na parze może być także świetną alternatywą dla gotowych wędlin serwowanych na śniadanie czy kolacje. Warto sięgać po piersi jak najczęściej, bo są zdrowym, pełnowartościowym i lekkostrawnym produktem.
Oto kilka moich propozycji na pyszne dania z piersią kurczaka.
Przepyszne curry z kurczaka
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili w płatkach
3 cm kawałek imbiru
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki żółtej pasty curry
1 płaska łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka cukru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
Dodatkowo:
200 g ryżu ryżu (u mnie basmati)
Pierś pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem. Dodać skórkę i sok z cytryny, kurkumę, czosnek przeciśnięty przez prasę, starty imbir, chili oraz łyżkę oleju. Wymieszać i pozostawić na około 15 minut. Na patelni podgrzać łyżkę oleju. Na oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać kurczaka i obsmażyć z obu stron. Dodać pastę curry, mleko kokosowe oraz cukier. Gotować na wolnym ogniu do zredukowania się sosu. Curry podawać gorące z ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendry.
Dietetyczne leczo z piersią kurczaka
Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 małe, młode cukinie
200 g pieczarek
1 duża, podwójna pierś z kurczaka
1 duża cebula
400 g passaty lub przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę ze szczyptą soli i cukru. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i chwilę podsmażyć. Dorzucić pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i razem z cukinią pokroić w grubą kostkę. Dodać do reszty składników. Podlać niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki), dodać ziele, liść, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić pod przykryciem ok. 15 minut na wolnym ogniu. Kiedy składniki będą lekko miękkie dodać przecier pomidorowy, koncentrat, paprykę słodką i ostrą oraz cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić do zgęstnienia sosu i miękkości warzyw.
Grillowana pierś z kurczaka z warzywami z parowaru
Składniki (na 2 porcje):
1 pojedyncza, dużo pierś z kurczaka
1/2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta ostrej papryki
sól (opcjonalnie - do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
Warzywa:
1/2 brokuła
250 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
1/2 małej cukinii
sól (do smaku)
1 łyżka ziaren słonecznika
Pierś przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso, lekko natrzeć i odstawić na ok. 10 minut. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzać. Mięso grillować na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.
Cukinię pokroić w grube półplasterki. Brokuła podzielić na różyczki, fasolę (jeśli używamy świeżą) podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa gotować w parowarze przez około 15 minut, na półtwardo. Przed końcem gotowania lekko posolić. Warzywa posypać słonecznikiem i podawać z grillowaną piersią.
Tortilla z grillowaną piersią kurczaka w warzywami
Składniki (na 2 tortille):
Pierś z kurczaka:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki oleju
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
Warzywa:
1 pomidor
1/2 średniego świeżego ogórka
4 rzodkiewki
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej czerwonej cebuli
2 garście miksu sałat z rukolą
Dodatkowo:
2 tortille
ketchup (najlepiej domowy)
musztarda (u mnie miodowa)
Pierś przeciąć na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Składniki marynaty połączyć. Pierś natrzeć marynatą i odstawić na ok. 10 minut. Zamarynowaną pierś grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu elektrycznym) po kilka minut z każdej strony. Pierś zdjąć z patelni i pozostawić na chwilę, aby przestygła. Pokroić na plastry. Warzywa oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Tortille podgrzać według zaleceń producenta. Każdą tortillę posmarować musztardą oraz ketchupem. Ułożyć sałatę, warzywa oraz pokrojoną pierś z kurczaka. Zwinąć w formie kieszeni.
Kremowe risotto z piersią kurczaka i dynią
Składniki:
300 g ryżu do risotto (arborio)
250 g dyni
250 g piersi z kurczaka
1 średnia cebula
1 1/2 litra gorącego domowego bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła
1/3 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
1/2 łyżeczki kurkumy
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżki świeżego tymianku
Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z łyżką oliwy. Dynię podsmażyć z kurkumą, solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do dyni.
Na drugiej patelni rozpuścić łyżkę masła z łyżką oliwy. Dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, dynię i pierś z kurczaka, tymianek. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Podawać od razu po przygotowaniu.
Pikantna pierś w marynacie jogurtowej z ziarnami
Składniki:
100 g ryżu basmati
Sałatka:
1/2 opakowania miksu sałat z rukolą
8 pomidorów koktajlowych
1/2 strąka czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
Pierś w marynacie:
500 g piersi z kurczaka
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki przyprawy garam masala
1/4 łyżeczki chili w płatkach
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
Pierś podzielić na porcje. Jogurt wymieszać z solą, chili, kurkumą, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, garam masala i papryką. Marynatą zalać piersi i odstawić na 30 minut.
Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Pomidory koktajlowe pokroić na połówki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do sałaty. Zalać dressingiem przygotowanym z oleju (oliwy), soli, pieprzu i octu. Wymieszać.
Piersi przełożyć do naczynia, posypać sezamem i siemieniem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 20-25 minut. Piersi podawać z sałatką i ryżem.
Soczysta pierś w papierze do pieczenia
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 łyżki oleju
40 g masła
1/8 łyżeczki soli (lub według upodobań)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 szczypta chili
Dodatkowko:
Papier do pieczenia (dwa arkusze docięte na wielkość do piersi z kurczaka)
W moździerzu lub w misce utrzeć masło z dodatkiem oleju. Dodać przyprawy i chwilę ucierać. Arkusz papieru (zgięty na pół) rozłożyć i wysmarować przygotowaną pastą. Piersi z kurczaka lekko rozbić. Ułożyć na jednej połówce papieru i przykryć drugą. Docisnąć. Patelnię (najlepiej teflonową) dobrze rozgrzać. Na suchej patelni ułożyć pierś w papierze. Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony przez około 4-5 minut. Wyjąć z papieru i podawać.
Potrawka z piersią kurczaka, warzywami i pieczarkami
Składniki:
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 pojedyncza pierś z kurczaka (250 g)
250 g pieczarek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów (400 g)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
garść świeżej bazylii
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżego majeranku
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
W garnku podgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną pierś z kurczaka. Podsmażyć. Do podsmażonych składników dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w paski cukinię i paprykę. Pomidory w puszcze zmiksować z koncentratem, ziołami, cukrem, chili i słodką papryką. Doprawić solą i pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem zalać warzywa z mięsem i gotować bez przykrycia, aż do zredukowania się płynu i zagęszczenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem.
Sałatka z pieczoną piersią kurczaka
Składniki:
Sałatka:
1 pieczona pierś z kurczaka (bez skóry)
80 g miksu sałat z rukolą
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy
Dressing:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowa)
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Sałatę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Pieczoną pierś porwać rękami na mniejsze kawałki. Ułożyć na reszcie składników. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem.
Grillowane drobiowe warkocze z boczkiem i szczypiorkiem
Składniki (na około 8 warkoczy):
1 duża podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka słodko-pikantnego sosu z chili
30 dag wędzonego boczku (w ładnym zwartym kawałku i raczej chudego)
szczypior z cebulki dymki
Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na jak najdłuższe paski. Zalewamy wymieszaną marynatą i ostawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Boczek kroimy na długie paski (mniej więcej długości pasków drobiowych). Miedzy dwa paski piersi wkładamy jeden pasek boczku i po dwa szczypiorki. Spinamy wszystko wykałaczkami i pleciemy ciasnego warkocza. Końcówkę spinamy dokładnie wykałaczkami. Przygotowane warkocze układamy na aluminiowej tacce i grillujemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu, najlepiej z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą z dressingiem.