Pierożki z serem i pieczarkami

Pierożki z serem i pieczarkami
Farsz:,
200 g pieczarek,
250 g sera białego,
2 łyżki oleju do smażenia,
pieprz do smaku,
1 łyżka bułki tartej,
2 jajka,
1 łyżeczka bazylii otartej Prymat,
sól do smaku,
CIASTO,
20 g drożdży świeżych,
300 g mąki tortowej,
150 ml wody ciepłej,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
Dodatkowo,
olej do smarowania,
mąka do posypania,
1 jajko do smarowania
W misce zagniatamy ciasto.
Wsypujemy mąkę ,dodajemy pokruszone drożdże, dolewamy olej i wodę oraz szczypte soli. Wyrabiamy gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na 40 minut , najlepiej w ciepłe miejsce.
Szykujemy składniki na farsz.
Pieczarki czyścimy i kroimy w kosteczkę.
Podsmażamy chwile na oleju, studzimy.
Biały ser rozcieramy widelcem, dodajemy jajka , bułkę tartą, a na koniec wystudzone pieczarki.
Doprawiamy do smaku.
Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnice.
Wałkujemy i wykrawamy szklanką koła.
Na każde nakładamy po łyżeczce farszu.
Zlepiamy jak zwykłe pierogi.
Kładziemy na posmarowanej olejem i posypanej maką blaszce.
Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
Gotowe pierożki idealne na przyjęcie.