Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z serem i pieczarkami

Idealne pierożki na przyjęcie w gronie przyjaciół jako przekąska. Farsz serowo grzybowy zaskakuje swym nietypowym połączeniem. Spróbujcie je zrobić , bo warto.

 

 

         Pierożki z serem i pieczarkami

Pierożki z serem i pieczarkami


Farsz:,

200 g pieczarek,

250 g sera białego,

2 łyżki oleju do smażenia,

pieprz do smaku,

1 łyżka bułki tartej,

2 jajka,

1 łyżeczka bazylii  otartej Prymat,

sól do smaku,


CIASTO,

20 g drożdży świeżych,

300 g mąki tortowej,

150 ml wody ciepłej,

2 łyżki oleju,

szczypta soli,


Dodatkowo,

olej do smarowania,

mąka do posypania,

1 jajko do smarowania

 

 

 

 

W misce zagniatamy ciasto.

Wsypujemy mąkę ,dodajemy pokruszone drożdże, dolewamy olej i wodę oraz szczypte soli. Wyrabiamy gładkie ciasto.

 

 

 

    Pierożki z serem i pieczarkami

 

 

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką na 40 minut , najlepiej w ciepłe miejsce.

Szykujemy składniki na farsz.

 

 

     Pierożki z serem i pieczarkami

 

Pieczarki czyścimy i kroimy w kosteczkę.

Podsmażamy chwile na oleju, studzimy.
Biały ser rozcieramy widelcem, dodajemy jajka , bułkę tartą, a na koniec wystudzone pieczarki.
Doprawiamy do smaku.

 

 

        Pierożki z serem i pieczarkami

 

 

Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnice.
Wałkujemy i wykrawamy szklanką koła.
Na każde nakładamy po łyżeczce farszu.
Zlepiamy jak zwykłe pierogi.

 

 

         Pierożki z serem i pieczarkami

 

Kładziemy na posmarowanej olejem i posypanej maką blaszce.
Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni C.

Gotowe pierożki idealne na przyjęcie. 

 

 

       Pierożki z serem i pieczarkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak