Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki z budyniem

Pyszne maleństwa, które smakują jak napoleonka w wersji mini :-)

Pierożki z budyniem


Składniki:

  • 150g masła
  • 300g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • budyń (u mnie w proszku, waniliowy, ale można przygotować go samemu)
  • cukier puder do oprószenia

 

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy budyń (wg instrukcji na opakowaniu, jednak zmniejszamy troszkę ilość mleka by wyszedł gęstszy). Budyń delikatnie studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 180st.

Blachę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy mąką.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką (taką ciut większą) wycinamy kółeczka. Na środku każdego kółka układamy łyżeczkę budyniu i zlepiamy brzegi, tak jak przy robieniu pierogów. Układamy je na blaszce w niewielkich odstępach.

Pieczemy około 20-25 minut aż nabiorą ładnego kolorku.

Po wystudzeniu posypujemy pudrem.

Smacznego :-)

 

Pierożki z budyniem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak