Pierogi z wątróbką, musem jabłkowym i świeżym lubczykiem.

Opublikowano: 16.07.2015
Autor: lusia13531
Pierogi z wątróbką, musem jabłkowym i świeżym lubczykiem.
Składniki na ciasto: 200 g maki pszennej 1 jako ok.150 ml ciepłego mleka(ale nie gorącego) Składniki na farsz: wątróbka 500 g (ja użyłam wieprzowej ale jak ktoś woli to może być drobiowa) mleko (do namoczenia) 1 średnia cebula majeranek sól pieprz odrobina oliwy do podsmażenia Składniki na mus jabłkowy: 2-3 duże słodkie jabłka masło 2 łyżki  trochę cukru(jeżeli jabłka nie są wystarczająco słodkie)   lubczyk świeży (do posypania)   1.Wątróbkę

Składniki na ciasto:

200 g maki pszennej

1 jako

ok.150 ml ciepłego mleka(ale nie gorącego)

Składniki na farsz:

wątróbka 500 g (ja użyłam wieprzowej ale jak ktoś woli to może być drobiowa)

mleko (do namoczenia)

1 średnia cebula

majeranek

sól

pieprz

odrobina oliwy do podsmażenia

Składniki na mus jabłkowy:

2-3 duże słodkie jabłka

masło 2 łyżki

 trochę cukru(jeżeli jabłka nie są wystarczająco słodkie)

 

lubczyk świeży (do posypania)

 

1.Wątróbkę myjemy i zalewamy mlekiem(na ok. 1h ).

2.Kroimy wątróbkę w duże kawałki a cebulę w drobną kostkę.

3.Podsmażamy wątróbkę z cebulą na oliwie ale nie za długo żeby nie była twarda.

4.Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku.

5.Tak przygotowaną wątróbkę mielimy w maszynce.

6.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.

7.Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy jabłka przez ok. 10 min-trzeba pilnować żeby się nie przypaliły (jeśli nie są wystarczająco słodkie dosładzamy cukrem).

8.Zagniatamy ciasto na pierogi.

9.Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 mm.

10.Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kwadraty 5 cm/5 cm nakładamy farsz i zlepiamy po przekątnej aby wyszły trójkąty.

11.Pierogi gotujemy w osolonej wrzącej wodzie aż wypłyną na wierzch.

12.Siekamy lubczyk.

13.Na talerz nakładamy mus jabłkowy, następnie pierogi i całość posypujemy lubczykiem.

 

 

 

prymat