Składniki na beze:
4 białka
szczypta soli
200g cukru
2 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego)
1 łyżka octu
Wykonanie:
Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy ocet oraz cappuccino mieszamy. Tortownicę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy białka. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni po czym przestawiamy na 120 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy i uchylamy piekarnik. Bezę wyciągamy stamtąd dopiero gdy całkowicie się wystudzi.
Składniki na krem:
serek mascarpone 250g
śmietana 30% 250 ml
1 łyżka cukru pudru
kakao
Wykonanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dosładzamy cukrem pudrem-mieszamy. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy na jednolity krem.
Na bezę nakładamy krem i posypujemy kakao.