Składniki:
1 puszka pomidorów
2 papryki czerwone
1 duży ogórek
1 cebula
3 ząbki czosnku
½ litra bulionu
oliwa
sól do smaku
pieprz Cayenne ½ łyżeczki
oregano ½ łyżeczki
bazylia ½ łyżeczki
cząber ½ łyżeczki
ocet winny z czerwonego wina
świeża natka pietruszki
1 duża bagietka
masło czosnkowe -1 łyżka masła 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i gotujemy przez chwilę. Przyprawiamy bazylią, oregano, cząbrem, solą. Gdy ostygnie wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórka (nie gotujemy). Teraz wszystko blendujemy , dolewamy bulionu i całość mieszamy.
Bagietkę kroimy w talarki grubości ok. 1 cm. Smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym i pieczemy w piekarniku w 180 st do czasu aż ładnie się zarumienią.
Zupę podajemy na zimno z grzankami.