Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w miodzie i sezamie

Składniki na kurczaka: 4 udka 100 g sezamu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki miodu sól morska gruboziarnista oliwa   Wykonanie: Miód, paprykę ostrą, paprykę słodką oraz majeranek mieszamy w miseczce. Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.Formę albo naczynie ceramiczne wysypujemy solą tak aby pokryła całe dno. Na niej układamy udka skrapiamy oliwą

Składniki na kurczaka:

4 udka

100 g sezamu

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka majeranku

2 łyżki miodu

sól morska gruboziarnista

oliwa

 

Wykonanie:

Miód, paprykę ostrą, paprykę słodką oraz majeranek mieszamy w miseczce. Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka i odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.Formę albo naczynie ceramiczne wysypujemy solą tak aby pokryła całe dno. Na niej układamy udka skrapiamy oliwą i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 ½ h aż się ładnie zarumienią.

 

Składniki na sałatkę:

sałata lodowa

pomidorki koktajlowe kilka sztuk

śliwki suszone kilka sztuk

mozarella 100 g

ocet z czerwonego wina

 

Wykonanie:

Sałatę siekamy , skrapiamy octem i mieszamy. Pomidorki oraz suszone śliwki kroimy na ćwiartki. Mozarellę kroimy na plastry.

Na talerzu układamy kolejno sałatę, mozarellę, pomidorki i śliwki.



DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak