Składniki na 10 sztuk
Składniki na ciasto:
8 dużych ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy. 4 gotujemy w osolonej wodzie, ugniatamy i odstawiamy do wystygnięcia.4 ścieramy na tarce na małe wiórka i mocno wyciskamy przez gazę żeby pozbyć nadmiaru wody. Łączymy ziemniaki ze sobą dodajemy jajko i wyrabiamy jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąkę ziemniaczaną.
Składniki na farsz:
250-300 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
1 jajko
sól
pieprz
majeranek 1 łyżeczka
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę a czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy.
Z ciasta formujemy placki wielkości dłoni i grubości ok. 1 cm. Na środek dajemy farsz i zwijamy.
Gotujemy w wrzącej osolonej wodzie. Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle.