Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartacze

Składniki na 10 sztuk   Składniki na ciasto: 8 dużych ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana   Wykonanie: Ziemniaki obieramy. 4 gotujemy w osolonej wodzie, ugniatamy i odstawiamy do wystygnięcia.4 ścieramy na tarce na małe wiórka i mocno wyciskamy przez gazę żeby pozbyć nadmiaru wody. Łączymy ziemniaki ze sobą dodajemy jajko i wyrabiamy jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąkę ziemniaczaną.   Składniki na farsz: 250-300 g mięsa mielonego 1 cebula 2 z

Składniki na 10 sztuk

 

Składniki na ciasto:

8 dużych ziemniaków

1 jajko

mąka ziemniaczana

 

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy. 4 gotujemy w osolonej wodzie, ugniatamy i odstawiamy do wystygnięcia.4 ścieramy na tarce na małe wiórka i mocno wyciskamy przez gazę żeby pozbyć nadmiaru wody. Łączymy ziemniaki ze sobą dodajemy jajko i wyrabiamy jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąkę ziemniaczaną.

 

Składniki na farsz:

250-300 g mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa

1 jajko

sól

pieprz

majeranek 1 łyżeczka

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę a czosnek siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy.

 

Z ciasta formujemy placki wielkości dłoni i grubości ok. 1 cm. Na środek dajemy farsz i zwijamy.

 

Gotujemy w wrzącej osolonej wodzie. Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle. 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak