Dziś zaproponuję dwa, bardzo różne nadzienia.
Zacznijmy od ciasta
Składniki:
½ kg mąki
Łyżeczka soli
2 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do dużej miski, mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy łyżką i zostawiamy. Jak masa ostygnie na tyle, żeby można było włożyć w nią ręce- wyrabiamy ciasto. Jak za bardzo się lepi, dodajemy ciut mąki, a jak jest za twarde, to jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy podsypując odrobiną mąki, wycinamy szklanką kółka. Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy parę chwil od ich wypłynięcia.
Dzięki wrzącej wodzie dodanej do mąki, ciasto pierogowe pięknie się lepi, nie musimy już dodawać jajka.
Ciasto ciastem, ale cały smak pierogów jest w ich wnętrzu…
Pierogi z dynią
Składniki:
300g miąższu z dyni
250g serka ricotta
Kilkanaście listków szałwii
Łyżeczka kurkumy
Szczypta mielonego imbiru
Szczypta cynamonu
Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Sól
Pieprz
Ok. 2 łyżek kleiku ryżowego
Oliwa
Wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę, kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą, posypujemy solą i listkami szałwii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.
Po ostudzeniu wrzucamy (razem z szałwią) do rozdrabniacza, dodajemy odciśnięty ser, kurkumę, imbir, cynamon i gałkę. Składniki łączymy rozdrabniaczem. Gładką masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrzebujemy też zagęstnika, żeby farsz nie był zbyt rzadki. Można dodać kleik ryżowy, który jest neutralny w smaku, można zastąpić go bułką tartą lub mielonymi migdałami. Ilość dodanego zagęstnika zależy od tego jak rzadka wyszła masa.
Pierogi z kaszą gryczaną
Składniki:
100g kaszy gryczanej
100g pieczonego boczku
Jajko
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Boczek kroimy w dość drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jak się delikatnie zarumieni dorzucamy ugotowaną kaszę i po dokładnym wymieszaniu smażymy ze dwie minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy surowe, roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.