Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi

Na pierogi jest wiele sposobów. Każdy ma jakieś swoje ulubione, ja uwielbiam ruski, bardzo lubię też ze szpinakiem. Pierogi z kapustą i grzybami po prostu muszą się znaleźć na moim świątecznym stole. Pierogi i pierogi :)

Dziś zaproponuję dwa, bardzo różne nadzienia.

 

Zacznijmy od ciasta

 

Składniki:

½ kg mąki

Łyżeczka soli

2 szklanki gorącej wody

 

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do dużej miski, mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą. Delikatnie mieszamy łyżką i zostawiamy. Jak masa ostygnie na tyle, żeby można było włożyć w nią ręce- wyrabiamy ciasto. Jak za bardzo się lepi, dodajemy ciut mąki, a jak jest za twarde, to jeszcze troszkę wody. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy podsypując odrobiną mąki, wycinamy szklanką kółka. Na każdym kole kładziemy łyżeczkę farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy parę chwil od ich wypłynięcia.

 

Dzięki wrzącej wodzie dodanej do mąki, ciasto pierogowe pięknie się lepi, nie musimy już dodawać jajka.

Ciasto ciastem, ale cały smak pierogów jest w ich wnętrzu…

 

Pierogi z dynią

 

Składniki:

300g miąższu z dyni

250g serka ricotta

Kilkanaście listków szałwii

Łyżeczka kurkumy

Szczypta mielonego imbiru

Szczypta cynamonu

Szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Sól

Pieprz

Ok. 2 łyżek kleiku ryżowego

Oliwa

 

Wykonanie:

Dynię kroimy w kostkę, kładziemy na blaszce wysmarowanej oliwą, posypujemy solą i listkami szałwii. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.

Po ostudzeniu wrzucamy (razem z szałwią) do rozdrabniacza, dodajemy odciśnięty ser, kurkumę, imbir, cynamon i gałkę. Składniki łączymy rozdrabniaczem. Gładką masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Potrzebujemy też zagęstnika, żeby farsz nie był zbyt rzadki. Można dodać kleik ryżowy, który jest neutralny w smaku, można zastąpić go bułką tartą lub mielonymi migdałami. Ilość dodanego zagęstnika zależy od tego jak rzadka wyszła masa.

 

 Pierogi


Pierogi z kaszą gryczaną

 

Składniki:

100g kaszy gryczanej

100g pieczonego boczku

Jajko

Sól

Pieprz

 

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.

Boczek kroimy w dość drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Jak się delikatnie zarumieni dorzucamy ugotowaną kaszę i po dokładnym wymieszaniu smażymy ze dwie minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zostawiamy do ostygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy surowe, roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.


Pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak