Kto nie lubi piernika? Chyba każdy bez wyjątku weźmie po kawalątku.
Tak dla spróbowania ,dla skosztowania czy wart jest tego stania w kuchni przy jego wykonywaniu.
PIERNIK Z HERBATĄ
Składniki :
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka miodu prawdziwego
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mocno zaparzonej herbaty
4 jajka
szczypta soli
1 przyprawa do piernika
KREM
6 łyżek kaszy manny
1/2 litra mleka
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny
Dodatkowo:
polewa czekoladowa:
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżka kremu czekoladowego
wiórka kokosowe do posypania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki na ciasto miksujemy ze sobą . Dzielimy "na oko" na 3 części.
Każdą wylewamy do blaszki 25 x 30 cm.
Każdą osobno pieczemy około 20 - 25 minut w temp 150 stopni z termoobiegiem.
Studzimy.
KREM:
W szklance mleka mieszamy kaszę manną . Reszte mleka gotujemy z cukrem.
Wlewamy do niego mieszankę mleka i kaszy i gotujemy gęstą masę.
Studzimy. Margarynę miksujemy i powoli dokładamy po łyżce gęstej masy - kaszy.
Wystudzone placki przekładamy kremem.
Polewamy polewą czekoladową przygotowana z podgrzewania śmietany,cukru i kremu czekoladowego.
Posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy około 3 godzin w lodówce.