Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik,piernik z herbatą ...może zjem go z tatą .?

Kto nie lubi piernika? Chyba każdy bez wyjątku weźmie po kawalątku. Tak dla spróbowania ,dla skosztowania czy wart jest tego stania w kuchni przy jego wykonywaniu.

                                            PIERNIK Z HERBATĄ

Składniki :
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka miodu prawdziwego
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mocno zaparzonej herbaty
4 jajka
szczypta soli
1 przyprawa do piernika
KREM
6 łyżek kaszy manny
1/2 litra mleka 
3/4 szklanki cukru
250 g margaryny


Dodatkowo:
polewa czekoladowa: 
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżka kremu czekoladowego
wiórka kokosowe do posypania.

 
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki na ciasto miksujemy ze sobą . Dzielimy "na oko" na 3 części. 
Każdą wylewamy do blaszki 25 x 30 cm.
Każdą osobno pieczemy około 20 - 25 minut w temp 150 stopni  z termoobiegiem.
Studzimy.
KREM:
W szklance mleka mieszamy kaszę manną . Reszte mleka gotujemy z cukrem. 
Wlewamy do niego mieszankę mleka i kaszy i gotujemy gęstą masę. 
Studzimy. Margarynę miksujemy i powoli dokładamy po łyżce gęstej masy - kaszy.
Wystudzone placki przekładamy kremem.
Polewamy polewą czekoladową przygotowana z podgrzewania śmietany,cukru i kremu czekoladowego.
 Posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy około 3 godzin w lodówce.
Piernik,piernik z herbatą ...może zjem go z tatą .?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak