Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe trójkąciki w polewie czekoladowej

Mięciutkie, pachnące, okryte mleczną czekoladą. I te cudne paseczki w środku...ach... :)

Piernikowe trójkąciki w polewie czekoladowej


Składniki (u mnie wyszło 70 sztuk)

  • 250g miękkiego masła
  • 250g cukru (można mniej, ja zmniejszyłam)
  • 7 jajek (oddzielić białka i żółtka)
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • opakowanie cukru wan.
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • polewa czekoladowa (u mnie 2 opakowania polewy mlecznej z Delecty)

 

Piekarnik nagrzewamy do 190 st.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Zmieszać ze sobą obie mąki, skórkę z cytryny i dodać do masy.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie połączyć z masą jajeczną.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i przyprawy do piernika.

Tortownicę (u mnie o śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Na dno formy wykładamy 2-3 łyżki jednego ciasta (np ciemnego), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy na 2-3 minutki do nagrzanego piekarnika. Ciasto powinno nie być surowe ani zbyt przypieczone.

Wyjmujemy z piekarnika i nakładamy kolejną warstwę ciasta, tym razem jasnego. I do piekarnika. Postępujemy tak, aż do całkowitego zużycia obu rodzajów ciasta.

Gotowe ciasto całkowicie studzimy.

Ostrym nożem kroimy je na podłużne paski (szerokość 2-3 cm), a z kolei paski na małe trójkąty.

Trójkąty maczamy w polewie i odstawiamy na tackę by czekolada zastygła.

Smacznego :-)

 

Piernikowe trójkąciki w polewie czekoladowej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak