Piernik bez miodu tez może smakować ....
Piernik bez miodu
Składniki;
2 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyzka cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao do ciast
4 łyzki marmolady różanej
3 jajka
Lukier;
1 białko
cukier puder
Dodatkowo :
czekolada deserowa i orzechy laskowe do ozdoby
Sposób wykonania:
Miksujemy makę z cukrem i mlekiem.
Nieprzerywając ucierania wlewamy olej, a następnie dodajemy po jednym jajku.
Cynamon łączymy z sodą i kakao.
Wsypujemy je do masy .
Pod koniec miksowania ciasta dodajemy marmoladę .
Gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej o długości 23 cm.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 60 minut.
Po przestudzeniu smarujemy lukrem:
Ubijamy białko dodając cukier puder.
Polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Puszysty piernik , doskonały w smaku.