Przepisów na pierniczki jest chyba tyle ile gospodyń domowych. Każda ma swoja sprawdzoną recepturę. Pierniczki mogą być dojrzewające, staropolskie, tzw. "na ostatnią chwilę" czy nadziane powidłami i oblane czekoladą. Zapraszam na przegląd pierniczków.
Aromatyczne pierniczki dojrzewające
Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy.
SKŁADNIKI:
500g maki
200g płynnego miodu
10g proszku do pieczenia
200g cukru pudru
120g masła
jajko
3 łyżeczki przyprawy do piernika
Do dekoracji:
lukier
żółtko
posypki
WYKONANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką.
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym
Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu.
Składniki
500g mąki tortowej
250ml miodu
szklanka cukru
125g smalcu
1/4 szklanki mleka
11/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta soli
3 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
lukier królewski
posypki do dekoracji
Sposób przygotowania
W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.
Pierniczki "na ostatnią chwilę"
Dla spóźnialskich, którzy przypomnieli sobie kilka dni przed świetami o pierniczkach.
Składniki
500g mąki
120g masła
1/2 szklanki miodu
120g cukru
1 jajko
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Miód, masło, przyprawę do piernika i cukier podgrzej i przestudź. Wbij jajko i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rozwałkuj i wytnij pierniczki. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dowolnie udekoruj. Pierniczki bedą miękkie po 2-3 dniach.