Pierniczki na wiele sposobów

Opublikowano: 11.12.2014
Autor: kloruś
Pierniczki na wiele sposobów
Przepisów na pierniczki jest chyba tyle ile gospodyń domowych. Każda ma swoja sprawdzoną recepturę. Pierniczki mogą być dojrzewające, staropolskie, tzw. "na ostatnią chwilę" czy nadziane powidłami i oblane czekoladą. Zapraszam na przegląd pierniczków

Przepisów na pierniczki jest chyba tyle ile gospodyń domowych. Każda ma swoja sprawdzoną recepturę. Pierniczki mogą być dojrzewające, staropolskie, tzw. "na ostatnią chwilę" czy nadziane powidłami i oblane czekoladą. Zapraszam na przegląd pierniczków.

Aromatyczne pierniczki dojrzewające

Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy.


SKŁADNIKI:
500g maki
200g płynnego miodu
10g proszku do pieczenia
200g cukru pudru
120g masła
jajko
3 łyżeczki przyprawy do piernika
Do dekoracji:
lukier
żółtko
posypki

WYKONANIE:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku cytrynowego i żółtko jajka na gładką masę. lukrem smarować pierniczki. Można dodatkowo udekorować je posypką.

 

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu.

Składniki

500g mąki tortowej
250ml miodu
szklanka cukru
125g smalcu
1/4 szklanki mleka
11/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
szczypta soli
3 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru

lukier królewski
posypki do dekoracji


Sposób przygotowania

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.

 

Pierniczki "na ostatnią chwilę"

Dla spóźnialskich, którzy przypomnieli sobie kilka dni przed świetami o pierniczkach.

Składniki

500g mąki
120g masła
1/2 szklanki miodu
120g cukru
1 jajko
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Sposób przygotowania

Miód, masło, przyprawę do piernika i cukier podgrzej i przestudź. Wbij jajko i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Rozwałkuj i wytnij pierniczki. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dowolnie udekoruj. Pierniczki bedą miękkie po 2-3 dniach.

 

 

 

prymat