Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. W Azji uprawia się go od ponad 3000 lat, choć do dziś trwają spory skąd właściwie pochodzi. Imbiru używano w południowej Europie jeszcze przed czasami rzymskimi. Portugalczycy rozpowszechnili go w Afryce, a Hiszpanie w Indiach. W kuchni używa się głównie bulwiaste kłącze, gdyż właśnie w nim występują olejki eteryczne, które nadają imbirowi charakterystyczny aromat (limonen, cytral, kamfen oraz borneol).
Właściwości imbiru
* wzmaga krążenie krwi, dzięki czemu rozgrzewa i wspomaga leczenie przeziębień oraz stanów grypowych
* przeciwwymiotne i przeciwbiegunkowe (pomocne w chorobie lokomocyjnej),
* odchudzające, „spalające” tłuszcz, wspomagające zwalczanie cellulitu wodnego (dzięki olejkom eterycznym stymuluje przemianę materii),
* zwiększa ukrwienie mózgu co zwiększa koncentrację oraz umiejętnośc zapamiętywania,
* ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów,
* regularnie stosowany zmniejsza częstotliwość i ilość ataków migrenowych,
* działa przeciwobrzękowo.
Składniki odżywcze
100 g świeżego imbiru :
87 g wody, 1,4 g białka, 0,7 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów, witaminy B1, B2, C, wapń, fosfor, żelazo, potas oraz ok 3% olejków eterycznych.
Kulinarnie
W kuchni stosujemy imbir w formie świeżej lub mielonej. Różnią się one zasadniczo i każdą stosuje do innych dań. Surowy imbir dodaje ostrości i świeżości. Najczęściej używany jest do dań kuchni azjatyckiej i mięs. Mielony świetnie komponuje się z potrawami słodkimi: ciastami, sałatkami. Świeży imbir najłatwiej oskrobać łyżką lub łyżeczką. Najlepiej przygotować sobie tylko kawałek, który będziemy używać, gdyż pozostawiony oskrobany imbir szybko wyschnie. Imbir żle komponuje się z ziołami (zwłaszcza świeżych). Świetnie za to gra z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.
W sprzedaży poza świeżym i sproszkowanym imbirem możemy spotkać również imbir kandyzowany lub marynowany (wykorzystywany w kuchni japońskiej jako dodatek do sushi). Ponadto możemy znaleźć również imbirowe cukierki, ciasteczka, wódkę i piwo imbirowe.
Uwaga!
Nadmierne spożycie imbiru może przyczynić się do senności, nudności oraz nieregularnego rytmu serca. Dlatego też nie należy przesadzać ze spożyciem potraw/napojów zawierających imbir.
Imbir dzięki olejkom eterycznym oraz ostremu olejkowi imbirowemu stymuluje przemianę materii.
Polecam napój spalający tłuszcz i oczyszczający organizm.
Składniki:
cytryna
kawałka imbiru wielkości kciuka
łyżka miodu
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Puszcza wtedy dużo soku pełnego olejków eterycznych a o to nam chodzi, dlatego tez lepiej go zetrzeć niż tyko pokroić. Sok z cytryny wyciskamy. Zalewamy letnią woda. Pijemy po posiłkach po przecedzeniu przez sitko. Jeśli napój ostygł podgrzewamy (należy go pic ciepłego).