... bo przez Panią wszyscy płaczą

Opublikowano: 08.06.2015
Autor: kloruś
... bo przez Panią wszyscy płaczą
Podobnie jak w dziecięcym wierszu, cebula większości kojarzy się z łzawieniem oczu a także niemiłym oddechem. Cóż to by było na tyle jeśli chodzi o wady tego warzywa ;)

Moje pierwsze skojarzenie z cebulą to syrop, który w dzieciństwie podawali mi rodzice. Miał on leczyć przeziębienia, kater i kaszel tak też było. Ulepiasto sodki całkiem nieźle wchodził dzieciom, mimo dość wyraźnego cebulowego aromatu.

... bo przez Panią wszyscy płaczą


Co takiego jest w cebuli, że taki syrop działa cuda?
Prozdrowotne właściwości cebuli związane są z obecnością witaminy C, A, B, fosforu, żelaza, wapnia, olejków eterycznych i związków siarki. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
Ok wiemy już że jest zdrowa ale dlaczego na Boga tak szczypie w oczy?
Cebula zawiera enzym LFS, który po zmieszaniu ze związkami siarkowymi powoduje powstanie kwasów sulfonowych a te z kolei przekształcają się w lotny sulfin etylu, który ślinie podrażnia śluzówkę oczu i powoduje ich łzawienie.
Pytanie czy można się przed tym szczypaniem jakoś ochronić. Sposobów jest wiele. Ze swojego doświadczenia powiem że najlepszym są soczewki kontaktowe (jeśli ktoś takowe nosi :) ). Dobrze sprawdzają się tez okulary do pływania ale nieco ograniczają widoczność. Istnieje również szkoła mówiąca, że trzeba cebule kroić w miseczce z wodą. Wtedy lotny sulfin etylu nie drażni oczu. Pomocne jest tez schłodzenie cebuli w lodówce.

Cebula ma oczywiste zastosowanie kulinarne zarówno jako główny składni np. zupy cebulowej czy cebularzy ale też dodatek do mięs, ryb, sałatek, zup, marynat…
Marynowanie schabu w mleku z cebulą powoduje, że mięso jest soczyste i kruche.
Karkówka pieczona w sporej ilości cebuli z ketchupem jest mięciutka i delikatna.
Cebula może się nam przydać do uśmierzenia pieczenia po ukąszeniu owadów, takich jak: komar, pszczoła, osa. Wystarczy potrzeć ukąszone miejsce i voila ;)
Niektórzy stosują także cebulę do oczyszczania organizmu z toksyn. W tym celu plastry świeżej cebuli wkładamy do skarpet i tak sobie śpimy całą noc. Właściwie można powiedzieć że jest ekologiczna wersją osławionych plastrów do stóp ;)

Cóż by o niej nie powiedzieć to jej smak i właściwości prozdrowotne całkowicie ją rehabilitują za wyciskanie z nas łez :)

_______________________________________________________________________

Francuska zupa cebulowa

SKŁADNIKI:

1,2 l bulionu wołowego
120g sera (polecam goudę)
50g masła
6 dużych cebul
4 kromki chleba
2 łyżki mąki
łyżeczka brązowego cukru
łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe

PRZYGOTOWANIE:

Podgrzej bulion z liściem laurowym i tymiankiem.
Cebule kroimy w cienkie piórka i smażymy na maśle na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, by zmiękła i zrobiła się lekko złota. Zwiększamy płomień i smażymy dalej, ciągle mieszając, aż cebula skarmelizuje. Będzie wtedy dość ciemna i kleista. Dodajemy brązowy cukier i mąkę. Wlewamy bulion z przy[prawami i gotujemy jeszcze 10-15 minut.

... bo przez Panią wszyscy płaczą

 

 

 

Cebularze z cukinią i szałwią

Składniki:
na ciasto:
190ml wody
30 dag drożdży
350g przesianej mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy

na nadzienie:
3 średnie cebule
mała cukinia
2 łyżki oliwy
około 5 listków świeżej szałwii
sól, pieprz

do posmarowania:
rozkłócone jajko


Przygotowanie:
Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Cebule obrać, posiekać w piórka, a cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim cebule z cukinią. Posiekać drobno szałwię. Dodać do warzyw. Podsmażać ze zeszklenia cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 10 część. Z każdej uformować kulkę. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zgnieść ręką. Pośrodku utworzyć zagłębienie w którym umieszczamy farsz cebulowy. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 220 stopniach C przez 15 minut.

... bo przez Panią wszyscy płaczą

prymat