Pierekaczewnik z białym serem
Opublikowano: 06.03.2013
Pierekaczewnik z białym serem wypiek zapisany jako produkt regionalny w północno - wschodniej części Polski. W region Podlasia ,Warmii i Pojezierza Mazurskiego możemy go zajadać do woli.
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej,
2 jajka,
150 g masła roztopionego,
500 g sera białego półtłustego,
4 łyżki cukru kryształ,
2 łyżki śmietany osiemnaście proc,
1 łyżka soku z cytryny,
woda przegotowana wystudzona ile zabierze ciasto
1/2 kg mąki pszennej,
2 jajka,
150 g masła roztopionego,
500 g sera białego półtłustego,
4 łyżki cukru kryształ,
2 łyżki śmietany osiemnaście proc,
1 łyżka soku z cytryny,
woda przegotowana wystudzona ile zabierze ciasto
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka i wlewamy wodę .
Wyrabiamy tak i wlewamy tyle wody by ciasto był zwięzłe, a zarazem elastyczne.
Ten kto robi makaron nie powinien mieć z tym problemu. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 kawałki.
Ser łączymy ze śmietaną ,cukrem i sokiem z cytryny.
Energicznie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienkie placki podsypując mąką .
Masło roztapiamy.
Jeden płat ciasta kładziemy na stolnice ,smarujemy masłem ,przykrywamy drugim płatem.
Wałkujemy ,składamy w pół ,smarujemy znów masłem i przykrywamy 3 płatem ciasta.
Wałkujemy ,składamy w pół i przykrywamy 4 kawałkiem ciasta.
Wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm .
Wałkujemy ,składamy w pół ,smarujemy znów masłem i przykrywamy 3 płatem ciasta.
Wałkujemy ,składamy w pół i przykrywamy 4 kawałkiem ciasta.
Wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm .
Na ciasto wykładamy masę serową .
Zwijamy ściśle w rulon. Skręcamy ściśle ciasto - rulon w ślimaka.
Przekładamy do wysmarowanej tortownicy.
Smarujemy pozostałą margaryną .