Pierekaczewnik z białym serem

Opublikowano: 06.03.2013
Autor: IZABELA29
Pierekaczewnik z białym serem
Pierekaczewnik z białym serem wypiek zapisany jako produkt regionalny w północno - wschodniej części Polski. W region Podlasia ,Warmii i Pojezierza Mazurskiego możemy go zajadać do woli.

Pierekaczewnik z białym serem

 




Składniki:

   1/2 kg mąki pszennej,
    2 jajka,
    150 g masła roztopionego,
    500 g sera białego półtłustego,
    4 łyżki cukru kryształ,
    2 łyżki śmietany osiemnaście proc,
    1 łyżka soku z cytryny,
 woda przegotowana wystudzona ile zabierze ciasto
Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka i wlewamy wodę .
Wyrabiamy tak i wlewamy tyle wody by ciasto był zwięzłe, a zarazem elastyczne.
Ten kto robi makaron nie powinien mieć z tym problemu. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 kawałki. 
Ser łączymy ze śmietaną ,cukrem i sokiem z cytryny.
Energicznie mieszamy.
Ciasto wałkujemy na cienkie placki podsypując mąką .
Masło roztapiamy.
Jeden płat ciasta kładziemy na stolnice ,smarujemy masłem ,przykrywamy drugim płatem.
Wałkujemy ,składamy w pół ,smarujemy znów masłem i przykrywamy 3 płatem ciasta.
Wałkujemy ,składamy w pół i przykrywamy 4 kawałkiem ciasta.
Wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 40 cm .


 Na ciasto wykładamy masę serową .
 Zwijamy ściśle w rulon. Skręcamy ściśle ciasto - rulon w ślimaka.
Przekładamy do wysmarowanej tortownicy.
 Smarujemy pozostałą margaryną . 
Pieczemy 70 minut w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku.
Kroimy ,gdy wystygnie.
 

prymat