Składniki (na ok 36 sztuk):
- 200g masła
- 2 małe jajka
- 2/3 szklanki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- Szczypta soli
- Ok. 2-2.5 szklanki mąki (ile zabierze ciasto)
Dodatkowo:
100g czekolady mlecznej- poszatkowanej
1/3 szklanki pestek dyni
½ szklanki rodzynek
2/3 szklanki zmielonych orzechów (laskowe i włoskie)
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy otrzymamy już jasną, gładką masę, dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Wsypujemy dodatki i dokładnie mieszamy wszystko ręką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kuleczki, układamy na blaszce i lekko spłaszczamy dłonią.
Pieczemy w temp 190st kilkanaście minut aż nabiorą ładnego koloru.
Mmmm pycha!