Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieguski- najlepsze!

Upieczcie je chociaż raz a już nigdy nie kupicie tych sklepowych. Pyszne, napakowane ulubionymi dodatkami, niesamowicie pachnące orzechami i czekoladą. Uzależniają, więc uważajcie ;)

Pieguski- najlepsze!


Składniki (na ok 36 sztuk):

  • 200g masła
  • 2 małe jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • Ok. 2-2.5 szklanki mąki (ile zabierze ciasto)

Dodatkowo:
100g czekolady mlecznej- poszatkowanej
1/3 szklanki pestek dyni
½ szklanki rodzynek
2/3 szklanki zmielonych orzechów (laskowe i włoskie)

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Gdy otrzymamy już jasną, gładką masę, dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Wsypujemy dodatki i dokładnie mieszamy wszystko ręką.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kuleczki, układamy na blaszce i lekko spłaszczamy dłonią.

Pieczemy w temp 190st kilkanaście minut aż nabiorą ładnego koloru.

Mmmm pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak