Pieczone pierożki z marchewką i sosem tatarskim
Opublikowano: 09.01.2013

Brakuje Wam pomysłu na obiad? W takim razie polecam Wam ten przepis! Pierożki są delikatne, mięciutkie, pełne pysznego nadzienia. Z sosem tatarskim to niebo w gębie!
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 20g drożdży
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- 100g masła miękkiego
- jajko
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.
Do dużej miski wsypujemy 2/3 mąki, cukier, sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, podsypując je mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5 godziny.
Nadzienie:
- 1/2 kg marchewki
- łyżka błonnika marchwiowego
- 100g masła
- łyżka cukru
- pieprz
+ jajko do posmarowania
+ sos tatarski
Marchewkę obieramy i gotujemy aż będzie miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do marchewki. Wsypujemy błonnik, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy szklanką kółeczka. Lekko rozciągamy palcami każde. Na środku układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy jak pierożka.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 180st aż nabiorą ładnego koloru.
Podajemy gorące z sosem tatarskim.
Smacznego!