Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z marchewką i sosem tatarskim

Brakuje Wam pomysłu na obiad? W takim razie polecam Wam ten przepis! Pierożki są delikatne, mięciutkie, pełne pysznego nadzienia. Z sosem tatarskim to niebo w gębie!

Pieczone pierożki z marchewką i sosem tatarskim


Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 20g drożdży
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 100g masła miękkiego
  • jajko
 
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.
Do dużej miski wsypujemy 2/3 mąki, cukier, sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, podsypując je mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5 godziny.
 
Nadzienie:
  • 1/2 kg marchewki
  • łyżka błonnika marchwiowego
  • 100g masła
  • łyżka cukru
  • pieprz
 
+ jajko do posmarowania
+ sos tatarski
 
Marchewkę obieramy i gotujemy aż będzie miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do marchewki. Wsypujemy błonnik, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
 
 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy szklanką kółeczka. Lekko rozciągamy palcami każde. Na środku układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy jak pierożka.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 180st aż nabiorą ładnego koloru.
Podajemy gorące z sosem tatarskim.

 

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak