Pieczone pierożki z leczo
Pierożki:
- 400g mąki
- 20g drożdży
- łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 100g masła
- łyżka kwaśnej śmietany
- jajko
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- szczypta oregano, papryki
Dodatkowo:
- 1/2 dużego słoika leczo (dodałam jeszcze kiełbasę, pokrojoną na mniejsze kawałki i podsmażoną)
- jajko do posmarowania pierożków
- sos czosnkowy/ ketchup do podania z pierożkami
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. W misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem, oregano, dodajemy masło i rozcieramy w palcach tak, jak kruszonkę. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, rozczyn i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie już gładkie, wtedy przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, rozwałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozciągamy w rękach, nakładamy pełną łyżeczkę lub dwie farszu i sklejamy brzegi, formując pieroga.
Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w temp 190st, aż nabiorą ładnego kolorku.
Podałam je z sosem czosnkowym, leczo i ketchupem (do wyboru).