Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z leczo

Obiad wręcz idealny :) Pracy z nim tyle co nic, a smak...mmm...i najeść się można do syta!

Pieczone pierożki z leczo


Pierożki:

  • 400g mąki
  • 20g drożdży
  • łyżka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • szczypta oregano, papryki

 

Dodatkowo:

  • 1/2 dużego słoika leczo (dodałam jeszcze kiełbasę, pokrojoną na mniejsze kawałki i podsmażoną)
  • jajko do posmarowania pierożków
  • sos czosnkowy/ ketchup do podania z pierożkami

 

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. W misce mieszamy mąkę z solą, pieprzem, oregano, dodajemy masło i rozcieramy w palcach tak, jak kruszonkę. Wbijamy jajko, dodajemy śmietanę, rozczyn i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie już gładkie, wtedy przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, rozwałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i wycinamy szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozciągamy w rękach, nakładamy pełną łyżeczkę lub dwie farszu i sklejamy brzegi, formując pieroga.

Tak przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy w temp 190st, aż nabiorą ładnego kolorku.

Podałam je z sosem czosnkowym, leczo i ketchupem (do wyboru).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak