To właśnie sobie wyobrażam podczas jedzenia Penne alla Vodka. Bajecznie prosty w przygotowaniu, przepyszny posiłek z odrobiną wódki dla podniesienia smaku. Przepis znalazłam w Książce kucharskiej Rodziny Soprano. W rozdziale zatytułowanym Mia Cucina, autorstwa Artiego Bucco- szefa ulubionej restauracji Antoniego Soprano. Właśnie w tej restauracji spotyka się szefostwo mafii, tutaj zapadają ważne, strategiczne decyzje, tutaj też gangsterzy przychodzą z rodzinami na niedzielny obiad…
Penne alla Vodka
Składniki:
3 łyżki masła
2 duże ząbki czosnku
60g cienkich plasterków szynki prosciutto (użyłam szynki szwarcwaldzkiej)
800-1000g włoskich pomidorów z puszki (dałam dwie puszki krojonych pomidorów bez skóry)
½ łyżeczki mielonej, czerwonej papryki
1/3 szklanki tłustej śmietany
¼ szklanki wódki
Sól
450g penne (dałam 500g)
1/3 szklanki świeżo startego sera parmigiano-reggiano (dałam parmezan)
Wykonanie:
W rondlu roztopić masło, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w wąskie paski szynkę i smażymy przez minutę. Dodać pomidory (w przepisie napisane jest, żeby pomidory odsączyć, ja tego nie zrobiłam) i mieloną paprykę. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Wlać śmietanę i gotować, ciągle mieszając, przez minutę. Dodać wódkę, gotować dwie minuty i doprawić do smaku solą.
Makaron ugotować na półtwardo, przed odcedzeniem odlać sobie filiżankę wody z gotowania makaronu.
Do rondla z sosem wrzucić odcedzony makaron, dokładnie wymieszać, dodać filiżankę wody z makaronu dla rozrzedzenia sosu, dodać parmezan i podawać od razu po dokładnym wymieszaniu.