Pasztet z selera
Opublikowano: 12.02.2014
Seler, to bardzo charakterystyczne warzywo, którego smak nie wszyscy lubią.Warto się jednak do niego przekonać, chociażby z tego powodu, że ma mało kalorii i jest skarbnicą substancji mineralnych i witamin.
Pasztet z selera robiłyśmy po raz pierwszy, bardzo byłyśmy ciekawe jego smaku i wyszło przepysznie. Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję.
nasz blog
http://aniolywkuchni.blogspot.com/
Składniki:
- 1 kg selera korzeniowego
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szkl. wody
- 4 jajka
- 1 szkl. bułki tartej
- 1łyżka oliwy
- 12 kostki masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Selera, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach.