Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z selera

Seler, to bardzo charakterystyczne warzywo, którego smak nie wszyscy lubią.Warto się jednak do niego przekonać, chociażby z tego powodu, że ma mało kalorii i jest skarbnicą substancji mineralnych i witamin. Pasztet z selera robiłyśmy po raz pierwszy, bardzo byłyśmy ciekawe jego smaku i wyszło przepysznie. Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. nasz blog http://aniolywkuchni.blogspot.com/

Składniki:

  • 1 kg selera korzeniowego 
  • 20 dag pieczarek 
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 szkl. wody 
  • 4 jajka 
  • 1 szkl. bułki tartej 
  • 1łyżka oliwy 
  • 12 kostki masła 
  • sól, pieprz 


Wykonanie:

Selera, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach.


Pasztet z selera 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak