Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z królika z łopatką

Pasztet z królika duża porcja. Zadowoli każdego smakosza.

 Pasztet z królika z   łopatką   



   Pasztet z królika z łopatką

SKŁADNIKI:

   1,5 kg królika,
    400 g łopatki bez kości,
    1 garść grzybów suszonych,
    200 g słoniny,
    200 g boczku,
    pieprz czarny mielony Prymat,
    4 jajka,
    1 szklanka bułki tartej PRYMAT,
    1 szklanka mleka,
    1 łyżka Kucharka,
    2 cebula biała,
    1/3 części małego selera,
    2 pietruszki korzeniowe
    1 kostka grzybowa,
    3 ziarna ziela angielskiego Prymat,
    3 ziarna pieprzu  czarnego ziarnistego Prymat,
    woda.

 

SPOSÓB WYKONANIA:


Łopatkę kroimy w kostkę , mięso z królika oczyszczamy z błon. Wkładamy do garnka z obraną pietruszką i selerem.

Dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz kostkę grzybową i suszone grzyby.
Wlewamy wodę tak by zakryła mięso i gotujemy by było miękkie. 

Mięso po ugotowaniu odcedzamy i studzimy na durszlaku. Obieramy od kości. Wkładamy po porcji do pojemnika i miksujemy blenderem.

 

       Pasztet z królika z łopatką  

Cebule i boczek kroimy na małe kawałki.

Przekładamy do garnka o grubym dnie i smażymy az słonina trochę się wytopi a cebula przyrumieni.

Studzimy i także miksujemy z blenderze, dodając do miksowanego mięsa.

Bułkę tartą zalewamy mlekiem i czekamy aż napęcznieje.

Do zmiksowanego mięsa dodajemy jajka , napęczniałą bułkę tartą.

      Pasztet z królika z łopatką

Doprawiamy do smaku pieprzem i Kucharkiem.

Mieszamy ręką na jednolitą mase.
Dno
keksówki wykładamy folią aluminiową.

Następnie na dno kładziemy cienko pokrojony boczek.

     Pasztet z królika z łopatką


Wykładamy mase do blaszki wyrównując wierzch.

  Pasztet z królika z łopatką


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 80 minut.
Do piekarnika wkładamy pojemnik z wodą .
Po upieczeniu studzimy w formie.

      Pasztet z królika z łopatką

Następnie odwracamy i wykładamy na deskę .
Kroimy w plastry do pieczywa.

 

Pasztet z królika z łopatką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak