Pasztet z królika z łopatką
SKŁADNIKI:
1,5 kg królika,
400 g łopatki bez kości,
1 garść grzybów suszonych,
200 g słoniny,
200 g boczku,
pieprz czarny mielony Prymat,
4 jajka,
1 szklanka bułki tartej PRYMAT,
1 szklanka mleka,
1 łyżka Kucharka,
2 cebula biała,
1/3 części małego selera,
2 pietruszki korzeniowe
1 kostka grzybowa,
3 ziarna ziela angielskiego Prymat,
3 ziarna pieprzu czarnego ziarnistego Prymat,
woda.
SPOSÓB WYKONANIA:
Łopatkę kroimy w kostkę , mięso z królika oczyszczamy z błon. Wkładamy do garnka z obraną pietruszką i selerem.
Dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz kostkę grzybową i suszone grzyby.
Wlewamy wodę tak by zakryła mięso i gotujemy by było miękkie.
Mięso po ugotowaniu odcedzamy i studzimy na durszlaku. Obieramy od kości. Wkładamy po porcji do pojemnika i miksujemy blenderem.
Cebule i boczek kroimy na małe kawałki.
Przekładamy do garnka o grubym dnie i smażymy az słonina trochę się wytopi a cebula przyrumieni.
Studzimy i także miksujemy z blenderze, dodając do miksowanego mięsa.
Bułkę tartą zalewamy mlekiem i czekamy aż napęcznieje.
Do zmiksowanego mięsa dodajemy jajka , napęczniałą bułkę tartą.
Doprawiamy do smaku pieprzem i Kucharkiem.
Mieszamy ręką na jednolitą mase.
Dno keksówki wykładamy folią aluminiową.
Następnie na dno kładziemy cienko pokrojony boczek.
Wykładamy mase do blaszki wyrównując wierzch.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 80 minut.
Do piekarnika wkładamy pojemnik z wodą .
Po upieczeniu studzimy w formie.
Następnie odwracamy i wykładamy na deskę .
Kroimy w plastry do pieczywa.