Pasztet cukiniowo dyniowy
Składniki :
3 szklanki cukinii startej,
200 g dyni startej,
1,5 szklanki bułki tartej Prymat,
4 żółtka,
4 białka,
1 cebula,
1/2 pęczka natki pietruszki,
pieprz czarny do smaku Prymat,
Kucharek do smaku,
200 g sera żółtego
Cukinie ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy od soku. Odmierzamy 3 szklanki i przekładamy do miski.
Dynie obieramy ze skóry i także ścieramy na tej samej tarce.
Cebule miksujemy z natką pietruszki na drobno.
Dodajemy do masy cukiniowo dyniowej.
Białka jaj ubijamy na sztywno.
Do warzyw dodajemy bułkę tartą , żółtka jaj.
Doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem.
Mieszamy na jednolitą mase najlepiej mikserem.
Do masy dodajemy ubite białka i starty ser.
Delikatnie mieszamy łyżką .
Formę keksówke wykładamy folią aluminiową. Smarujemy ją olejem, a następnie posypujemy bułką tartą.
Wykładamy mase do formy.
Pieczemy 70 minut w 200 stopniach C.
Po upieczeniu studzimy w formie.
Zimny kroimy w plastry.
Smacznego.