Paszteciki z niespodzianką
SKŁADNIKI:
500 g łopatki wieprzowej,
300 g mięsa drobiowego z rosołu,
400 g wątróbki z królicza,
2 cebule
4 marchewki,
2 korzenie pietruszki
500 g pieczarek
2 jajka,
1 szklanki bułki tartej PRYMAT,
1 szklanka mleka,
pieprz czarny PRYMAT do smaku,
Kucharek do smaku,
czosnek granulowany PRYMAT,
100 g margaryny,
papryka,
natka pietruszki do ozdoby
SPOSÓB WYKONANIA:
Łopatkę kroimy na małe kawałki i razem z obranymi pieczarkami , marchewką i pietruszką wcześniej umytą i obraną gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzamy wszystko na druszlaku, a nastepnie mięso i marchewki oraz pietruszke miksujemy za pomoca blendera z przystawką .
Ugotowane razem z mięsem pieczarki odkładamy na bok i studzimy. Zmiksowane mięso z łopatki wrzucamy do miski.
Następnie ugotowane mięso z rosołu obieramy od kości i również miksujemy.
Watróbkę z królika kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w pióra, podsmażamy na 100 g margaryny.
Dodajemy do cebuli watróbkę i smażymy do miękkości.
Watróbkę studzimy a następnie miksujemy.
Dodajemy do reszty składników.
Wbijamy jajka i namoczoną bułkę tartą.
Doprawiamy do smaku pieprzem , czosnkiem granulowanym i Kucharkiem.
Forme do muffinek smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą .
Do każdego "dołka" wkładamy 1 łyżkę masy.
Po środku każdego wkładamy kapeluszem do dołu pieczarki.
Przykrywamy pieczarki masą mięsną tak by była równa z brzegiem blaszki.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy 25 minut. Do piekarnika na dolna półkę wkładamy emaliowany garnek z zimną wodą .
Po upieczeniu wyjmujemy z formy dopiero po przestudzeniu. Dekorujemy plastrami papryki i listkami natki pietruszki.