Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasty na śniadanie lub kolację.

Od czasu do czasu bardzo lubię przygotowywać pasty do pieczywa. Za każdym razem staram się żeby były różne. Bardzo się cieszę gdy smakują mojej rodzinie i zjadają je z apetytem. Do past najlepiej pasuje świeże pieczywo. Zapraszam, poczytajcie.

Od czasu do czasu bardzo lubię przygotowywać pasty do pieczywa. Za każdym razem staram się żeby były różne. Bardzo się cieszę gdy smakują mojej rodzinie i zjadają je z apetytem. Do past najlepiej pasuje świeże pieczywo. Zapraszam, poczytajcie co pysznego mam dla Was.

 

Świeże pieczywo i pyszna domowa pasta to wprost idealne śniadanie lub kolacja, do tego gorąca herbata, u mnie obowiązkowo z cytryną. W tym wpisie przedstawię Wam aż trzy pyszne propozycje na domowe pasty. Dwie jajeczne i jedną z awokado. Proste i szybkie w wykonaniu, a naprawdę niedrogie i bardzo wydajne. Jedna taka pasta wystarczy dla czterech osób. Może któryś przepis Wam się spodoba i przygotowujecie, a ja smacznego Wam życzę.


Moje pyszne przepisy:


1. Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego.


Uwielbiam domowe pasty na kanapki i uwielbiam awokado, a domowe pasty są najlepsze. Do tego świeże i chrupiące pieczywo i mamy bardzo pyszne śniadanie. Według mnie awokado jest mdłe, ale wystarczy połączyć go z wyrazistymi w smaku składnikami i wtedy jest smaczne. Ser feta idealnie pasuje do awokado, ale trzeba pamiętać, żeby nie solić już pasty. Pastę bardzo Wam polecam. Zapraszam :)

 

Pasty na śniadanie lub kolację.

 

Składniki:

1 dojrzałe awokado

10 dag sera feta tłustego

5 dag sera żółtego

2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika

zioła prowansalskie według uznania

kilka kropli soku z cytryny


Wykonanie:


1. Umyte i osuszone awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę.


2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie razem z pestkami słonecznika dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie według uznania ( ja dałam szczyptę ) i dokładnie mieszamy.


3. Tak wykonana pasta jest gotowa do podania. Smacznego życzę.


Rady:

Jeżeli awokado skropimy sokiem z cytryny nie ściemnieje nam.

 

 

 2. Pasta z jajek, sera żółtego ze smażoną cebulką.


Pyszna pasta, idealna na śniadanie i kolację. Dodanie smażonej cebuli to był bardzo dobry pomysł. Polecam ze świeżym pieczywem, bo tak smakuje najlepiej. Zapraszam :)

 

Pasty na śniadanie lub kolację.


Składniki:


5 jajek ugotowanych na twardo

pół małej cebuli

10 dag twardego sera żółtego

3 łyżki majonezu

olej do smażenia

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

pół pęczka szczypiorku


Wykonanie:


1. Cebulę obieramy i drobno kroimy, następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy.


2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekamy.


3. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku solą i pieprzem.


4. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.


5. Smacznego życzę.

 

3. Pasta z jajek i serka topionego.


Polecam Wam pyszną domową pastę do pieczywa. Ja bardzo lubię takie pasty, są bardzo wydajne i ważne, że takie domowe i wiadomo z czego są zrobione. Do tej pasty koniecznie użyjcie serka topionego szczypiorkowego, taki będzie najlepszy. Dodam, że musztarda nadaje paście ostrości. Pastę najlepiej podać ze świeżym chrupiącym pieczywem i filiżanką ulubionej herbaty. Zapraszam :)

 

Pasty na śniadanie lub kolację.


Składniki:

5 jajek ugotowanych na twardo

20 dag serka topionego szczypiorkowego

2 łyżki majonezu

pół pęczka szczypiorku

2 łyżeczki musztardy

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie:


1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.


2. W misce rozcieramy serek topiony z majonezem, dodajemy jajka, szczypiorek i musztardę, mieszamy do dokładnego połączenia się składników przyprawiając do smaku solą i pieprzem.


3. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.


4. Smacznego życzę.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak