Od czasu do czasu bardzo lubię przygotowywać pasty do pieczywa. Za każdym razem staram się żeby były różne. Bardzo się cieszę gdy smakują mojej rodzinie i zjadają je z apetytem. Do past najlepiej pasuje świeże pieczywo. Zapraszam, poczytajcie co pysznego mam dla Was.
Świeże pieczywo i pyszna domowa pasta to wprost idealne śniadanie lub kolacja, do tego gorąca herbata, u mnie obowiązkowo z cytryną. W tym wpisie przedstawię Wam aż trzy pyszne propozycje na domowe pasty. Dwie jajeczne i jedną z awokado. Proste i szybkie w wykonaniu, a naprawdę niedrogie i bardzo wydajne. Jedna taka pasta wystarczy dla czterech osób. Może któryś przepis Wam się spodoba i przygotowujecie, a ja smacznego Wam życzę.
Moje pyszne przepisy:
1. Pasta z awokado, sera feta i sera żółtego.
Uwielbiam domowe pasty na kanapki i uwielbiam awokado, a domowe pasty są najlepsze. Do tego świeże i chrupiące pieczywo i mamy bardzo pyszne śniadanie. Według mnie awokado jest mdłe, ale wystarczy połączyć go z wyrazistymi w smaku składnikami i wtedy jest smaczne. Ser feta idealnie pasuje do awokado, ale trzeba pamiętać, żeby nie solić już pasty. Pastę bardzo Wam polecam. Zapraszam :)
Składniki:
1 dojrzałe awokado
10 dag sera feta tłustego
5 dag sera żółtego
2 lekko kopiaste łyżki pestek słonecznika
zioła prowansalskie według uznania
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
1. Umyte i osuszone awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ wyjmujemy łyżką, przekładamy go do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Do awokado dodajemy ser feta i miksujemy blenderem ręcznym na gładką pastę.
2. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie razem z pestkami słonecznika dodajemy do awokado i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie według uznania ( ja dałam szczyptę ) i dokładnie mieszamy.
3. Tak wykonana pasta jest gotowa do podania. Smacznego życzę.
Rady:
Jeżeli awokado skropimy sokiem z cytryny nie ściemnieje nam.
2. Pasta z jajek, sera żółtego ze smażoną cebulką.
Pyszna pasta, idealna na śniadanie i kolację. Dodanie smażonej cebuli to był bardzo dobry pomysł. Polecam ze świeżym pieczywem, bo tak smakuje najlepiej. Zapraszam :)
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
pół małej cebuli
10 dag twardego sera żółtego
3 łyżki majonezu
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
pół pęczka szczypiorku
Wykonanie:
1. Cebulę obieramy i drobno kroimy, następnie smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i studzimy.
2. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Umyty i osuszony szczypiorek drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
4. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.
5. Smacznego życzę.
3. Pasta z jajek i serka topionego.
Polecam Wam pyszną domową pastę do pieczywa. Ja bardzo lubię takie pasty, są bardzo wydajne i ważne, że takie domowe i wiadomo z czego są zrobione. Do tej pasty koniecznie użyjcie serka topionego szczypiorkowego, taki będzie najlepszy. Dodam, że musztarda nadaje paście ostrości. Pastę najlepiej podać ze świeżym chrupiącym pieczywem i filiżanką ulubionej herbaty. Zapraszam :)
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
20 dag serka topionego szczypiorkowego
2 łyżki majonezu
pół pęczka szczypiorku
2 łyżeczki musztardy
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
2. W misce rozcieramy serek topiony z majonezem, dodajemy jajka, szczypiorek i musztardę, mieszamy do dokładnego połączenia się składników przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.
4. Smacznego życzę.
Smacznych inspiracji życzę.