Pasty kanapkowe w różnych odsłonach

Opublikowano: 26.10.2016
Autor: Patrycja33
Pasty kanapkowe w różnych odsłonach
Znudziły Ci się kanapki z serem i szynką? Spróbuj czegoś nowego i przygotuj pastę kanapkową. Będzie nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa.

Pasty to wspaniały dodatek do pieczywa. Możemy je przygotować z rożnego rodzaju składników. Mogą być przygotowane z kasz, ryb, jajek, mięsa, warzyw - świeżych lub marynowanych. Dzięki nim możemy przemycić wiele cennych witamin dla naszych dzieci. Pastę możemy zmiksować na gładką masę, wiec nasze pociechy nie widzą, co tam jest ukryte. Są szybkie w przygotowaniu i możemy je przechowywać przez kilka dni. Przedstawiam kilka przepisów na moje ulubione pasty.

 

Pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i kaparami 

Składniki:

- kasza jaglana pół szklanki,

- pomidory suszone pół słoika,

- kapary 2 łyżki,

- zioła prowansalskie Prymat, pieprz czarny Prymat i sól do smaku,

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać w wodzie, następnie ugotować w 1.5 szklanki wody. Ugotowaną kaszę możemy zmiksować blenderem jeżeli chcemy gładką masę, ja udusiłam kaszę widelcem. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Dodajemy kapary i przyprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem lub tortillą.

Pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i kaparami - medium

 

 

 

Pasta z ciecierzycy z czarnymi oliwkami i natką pietruszki

Składniki:

- ciecierzyca pół szklanki,

- oliwki czarne pół małego słoika,

- natka pietruszki 4 łyżki,

- oliwa z oliwek 5 łyżek,

- pieprz ziołowy, czarny pieprz Prymat i sól do smaku,

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć. Możemy użyć ciecierzycy z puszki, jeśli nie mamy czasu. Następnego dnia ciecierzycę gotujemy do miękkości, odcedzamy. Dodajemy szklankę wody, oliwę i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku. Oliwki siekamy nożem i dodajemy do pasty. Podawać możemy w rożnych wersjach. Z pieczywem, tortillą lub warzywami.

Pasta z ciecierzycy z  czarnymi oliwkami i natka pietruszki - medium

 

Pasta z fasoli Mung z koperkiem

Składniki:

- fasola Mung pół szklanki ugotowanej,

- cebula biała 1/4 szt,

- koperek 2 łyżki,

- kminek Prymat pół łyżeczki,

- olej do smażenia,

- sól do smaku,

Sposób przygotowania:

Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Następnie ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Cebule obrać i posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Fasolę odcedzić i zmiksować razem z cebulką. Koperek posiekać i dodać do pasty. Dodać kminek i wymieszać. Gotową pastę podawałam z pieczywem i ogórkiem kiszonym. 

Pasta z fasoli Mung z koperkiem - medium

 

Pasta z czarnych oliwek

Składniki:

- oliwki czarne 2 małe słoiki,

- oliwa z oliwek 3 łyżki,

- pestki słonecznika 3 łyżki,

- sok z cytryny 1 łyżka,

- zioła prowansalskie Prymat pół łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Oliwki miksujemy ze słonecznikiem i oliwą z oliwek. Następnie dodajemy sok z cytryny i zioła prowansalskie. Mieszamy i gotowe. Pastę podawałam z pieczywem. 


Pasta z czarnych oliwek  - medium

prymat